Πόση ώρα πρέπει να βγαίνει ο σκύλος βόλτα;

Standard

Ας αρχίσουμε αυτό το άρθρο συμφωνώντας στην παρακάτω συνθήκη: Έχω σκύλο σημαίνει ότι τον βγάζω καθημερινά βόλτα. Είναι εξίσου σημαντικό όσο και να τον ταΐζουμε. Ακόμη κι αν είμαστε κουρασμένοι, στενοχωρημένοι, ή απλά βαριόμαστε, πρέπει να του χαρίσουμε αυτή την ευχαρίστηση.

Ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται είναι 1 ώρα ημερησίως. Ας δούμε πρώτα για ποιους λόγους πρέπει να βγαίνει έξω:

  • Για τις ανάγκες του. Ακόμη κι αν τον έχουμε να μένει σε αυλή είναι άσχημη η οσμή, ειδικά το καλοκαίρι και επιπλέον ανθυγιεινό. Να μην ξεχνάμε πως όπου κι αν βρισκόμαστε, πρέπει να έχουμε μαζί μας σακούλες για να μαζεύουμε τα περιττώματα. Είναι καταρχήν ζήτημα πολιτισμού και καθαριότητας να φροντίζουμε να αφήνουμε το περιβάλλον και τους δρόμους καθαρούς από τις ακαθαρσίες του ζώου μας.
  • Για να παίξει και να εκτονωθεί. Κάθε σκυλί έχει ένα βαθμό ενέργειας (χαμηλή, μεσαία, υψηλή) η οποία πρέπει να κατευνάσει με σωματική άσκηση. Τα οφέλη είναι πολλά, γίνεται πιο υπάκουο, διατηρείται το βάρος του σταθερό, επιστρέφει σπίτι πιο ήρεμο.
  • Για να κοινωνικοποιηθεί. Είναι πολύ σημαντικό να εξοικιωθεί το σκυλί με ανθρώπους, άλλα σκυλιά, τα υπόλοιπα ζώα, ώστε να μπορεί και να συμβιώνει αρμονικά μαζί τους.
  • Για να αναπτύξει τις ικανότητές του. Για παράδειγμα, τα κυνηγόσκυλα, δεν θα εντοπίσουν μυρωδιές μέσα σε ένα διαμέρισμα, αλλά εκεί όπου υπάρχουν ερεθίσματα από άλλα ζώα. Τα σκυλιά εργασίας όπως τα ροτβάιλερ, περνάνε πολύ όμορφα στη βόλτα κουβαλώντας ακούραστα έναν μικρό κορμό δέντρου.

Σε επόμενα άρθρα θα διαβάσετε πότε πρέπει να ξεκινήσει το κουτάβι να βγαίνει βόλτα και τρόπους να παίζετε μαζί του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s