Ο θεραπευτικός ρόλος των σκυλιών

Standard

Κρίτων - Φαίδρα

Το έργο των γιατρών σε πολλές περιπτώσεις έχει βοηθηθεί από την παρουσία σκυλιών. Εκπαιδεύονται για να γίνουν οδηγοί σε κωφούς, τυφλούς και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, μπορούν να εντοπίσουν και να βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν καρκίνο του στήθους και του πνεύμονα, απλά μυρίζοντας την αναπνοή του ασθενή.

Έρευνες και στοιχεία από κάθε γωνιά της γης αναφέρουν και ενισχύουν την άποψη ότι τα σκυλιά μπορούν να θεραπεύσουν τους ανθρώπους. Στην Ιαπωνία διεξήχθη έρευνα όπου προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων επισκέπτονται 30% λιγότερες φορές ετησίως το γιατρό τους από αυτούς που δεν έχουν. Στη Μελβούρνη, πάλι μετά από έρευνα, προέκυψε ότι όσοι έχουν σκύλο έχουν λιγότερη χοληστερόλη, και μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πίεση ή έμφραγμα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ο ρόλος τους έχει επεκταθεί και στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας. Υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που έχει καταγραφεί ως ιδιαίτερα καλυτική η παρουσία σκύλων όπως ηλικιωμένοι, φορείς του AIDS και παιδιά με ειδικές ανάγκες. H πορεία της υγείας, σωματικής και ψυχικής των ανθρώπων που είχαν επαφές με σκύλους είναι θεαματική.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν είναι τυχαία και όσοι έχουμε σπίτι μας έναν σκύλο, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι πολλά παραπάνω από ένα ζώο. Είναι ένα μέλος της οικογένειας που χωρίς αντάλλαγμα μας απορροφά όλο το άγχος, μας ηρεμεί, μας βγάζει έξω από το σπίτι και μας γυμνάζει, μας κάνει να νοιαζόμαστε. Δεν θέλω να αφήσω μελοδραματική γεύση, όμως μόνο αν ζήσει κάποιος με έναν σκύλο μπορεί να καταλάβει την αξία και τη συμβολή του στην καθημερινότητα.

Advertisements

One thought on “Ο θεραπευτικός ρόλος των σκυλιών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s