Oι 10 ευφυέστερες ράτσες

Standard

Σαν φιλόζωοι και σαν “γονείς” σκύλων πάντα κοκορευόμαστε πως το δικό μας είναι το πιο όμορφο, το πιο υπάκουο και, φυσικά, το εξυπνότερο όλων. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί επιστήμονες που έχουν μελετήσει το ζήτημα “έξυπνος σκύλος” περισσότερο και έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ο όρος “έξυπνος” αναφέρεται στο πόσο εύκολα εκπαιδεύονται, δηλαδή πόσο γρήγορα κατανοούν και εφαρμόζουν τις εντολές που τους μαθαίνουμε. Εμείς σαν εκπαιδευτές, έχουμε να πούμε πως ακόμη και το πιο έξυπο σκυλί πρέπει να λάβει τα σωστά ερεθίσματα ώστε να δείξει τα σωστά ένστικτα και τις σωστές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να απαιτήσεις από ένα λαμπραντόρ να κάνει από μόνο του πράγματα αλλά να το μάθεις εσύ. Βεβαίως ισχύει και το αντίστροφο, δηαλδή σκυλιά που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα, δεν πρέπει να τα αφήνουμε στην ησυχία τους αλλά να τα “ξυπνάμε” συνεχώς και να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τη διάθεσή τους για μάθηση και παιχνίδι.

Ας δούμε τη λίστα με τα 10 εξυπνότερα σκυλιά, τα οποία χρειάζονται το πολύ 5 φορές επανάληψη μέχρι να μάθουν μία καινούρια εντολή:

1. Border Collie:  Ιδιαίτερα εργατική ράτσα, κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία των ποιμενικών και έχει βραβευτεί πολλές φορές για την εξυπνάδα, το ένστικτο και την εργατικότητα.

2. Poodle: Εντυπωσιακά έξυπνη και ενεργητική ράτσα. Έχει εκτραφεί για να εντοπίζει και να ανασύρει αντικείμενα από το νερό. Κάποια ήδη poodle έχουν χρησιμεύσει στο μάζεμα τρούφας.

3. Γερμανικός Ποιμενικός: Ο Νο 1 βοηθός της Αστυνομίας, της σωματοφυλακής και του Στρατού, αλλά και μια αξιαγάπητη οικογενειακή ράτσα.

4. Golden Retriever: Έξυπνα σκυλιά που θέλουν συνεχώς να ικανοποιούν τα αφεντικά τους.Έχουν εκτραφεί για να συνοδεύουν στο κυνήγι, έχουν εξειδικευτεί ως οδηγοί τυφλών αλλά και ως βοηθοί σε εξευρενήσεις και διασώσεις.

5. Doberman Pinscher: Ράτσα γνωστή για την ταχύτητα και την καλή υγεία των σκύλων της. Μεγαλωμένο να είναι φύλακας, γι’ αυτό το προτιμούν σε Αστυνομικές και Στρατιωτικές επιχειρήσεις.

6. Shetland Ποιμενικός: Tα γνωστά και ως “Sheltie” είναι η πιο μίνιμαλ εργατική έκδοση των κόλεϊ. Διαθέτουν σκληρό και μακρύ τρίχωμα, δουλεύουν σκληρά και είναι άριστοι μαθητές.

7. Labrador Retriever: Πολύ προσφιλής ράτσα, ιδιαίτερα για οικογένειες. Στα λαμπραντόρ αρέσουν τα σπορ, έχουν καλούς τρόπους και είναι αρκετά ευφυή.

8. Papillon: Mικρόσωμα, χαρούμενα, πάντα σε εγρήγορση, τα παπιγιόν δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθετικά ή διστακτικά.

9. Rottweiler: Εύρωστη, δυναμική ράτσα, που αρέσκεται σε εργασίες όπως να κουβαλάνε ξύλα. Ιδανικά για την Αστυνομία, για κτηνοτρόφους, για ασκήσεις υπακοής και για αφοσιωμένη συντροφιά.

10. Australian Cattle Dog: Γνωστά και ως Αυστραλοί Ποιμενικοί, τα σκυλιά αυτής της ράτσας είναι ιδανικά εργαλεία στην κτηνοτροφία, έχουν πολύ καλές αποδόσεις στην υπακοή και είναι ιδιαίτερα ενεργητικά και ευφυή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s