Ποια ηλικία είναι η καταλληλότερη για να εκπαιδεύσω το κουτάβι μου;

Standard

Οποτεδήποτε. Ξεκινάμε με την ηλικία του πιο διάσημου, ίσως, σκύλου αυτή τη στιγμή παγκοσμίως, τον Uggie, ο οποίος είναι 9 ετών και δεν είχε εκπαιδευτεί σε μικρή ηλικία. Η θετική εκπαίδευση, δηλαδή η επιβράβευση για κάθε θετικό που κάνει ο σκύλος μας, βασίζεται στο τι του αρέσει. Για παράδειγμα, εάν αγαπάει να τρώει καρότα, μπορούμε μόνοι μας ή με τη βοήθεια εκπαιδευτή να του μάθουμε τρόπους αλλά και εντολές δίνοντάς του καρότα κάθε φορά που τα καταφέρνει. Είμαστε όλοι αυτόπτες μάρτυρες του πόσο δελεάζονται οι φίλοι μας μπροστά στην αγαπημένη τους λιχουδιά σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται. Η αίσθηση αυτή γίνεται κίνητρο και θα κάνουν ο,τιδήποτε προκειμένου να ικανοποιήσουν το ένστικτο της πείνας και της λαιμαργίας.

Επιπλέον, τα σκυλιά χρειάζονται οπωσδήποτε εκπαίδευση υπό τη μορφή διόρθωσης προβληματικής συμπεριφοράς. Από τη στιγμή που θα την εντοπίσουμε, π.χ. κάνει τουαλέτα πίσω από τον καναπέ ή τρώει παπούτσια, πρέπει να τη διορθώσουμε. Μόνοι μας ή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Σε περιπτώσεις που το σκυλί ανήκει στην κατηγορία του φύλακα, ή έχει δυνατό ένστικτο επιθετικότητας ή δεν έχει κοινωνικοποιηθεί αρκετά, τότε καλό είναι να αρχίσει να εκπαιδεύεται από κουτάβι και σίγουρα από κάποιον εκπαιδευτή. Ακόμη όμως και σε προχωρημένη ηλικία, τα προβλήματα με επιμονή και υπομονή λύνονται.

Τις περισσότερες φορές θεωρούμε ότι τα σκυλιά μας είναι τέλεια, όμορφα, έξυπνα. Ενδεχομένως να ισχύει, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ζώα, ότι ζουν για να κυνηγούν το θήραμά τους (ακόμη κι αν είναι ένα κομμάτι χαρτί που θα βρει πάνω στο τραπέζι). Είναι καλύτερη η πρόληψη παρά η προβληματική ζωή με ένα σκυλί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s