Θάνατος από φόλα: Μπορώ να το αποφύγω;

Standard

Ο θάνατος από δηλητηρίαση είναι πολύ συχνό φαινόμενο, λυπηρό και τις περισσότερες φορές αναπόφευκτο. Η τοποθέτηση “φόλας” είναι μία απάνθρωπη, ασυνείδητη, απολίτιστη πράξη και όλοι έχουμε περιστατικά υπόψιν μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε το σκυλί μας με 100% αποτελεσματικότητα να μην τρώει το δηλητηριασμένο φαγητό επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε σε ποια μορφή θα βρεθεί στον δρόμο του σκύλου μας. Τα ζώα που μένουν αποκλειστικά σε αυλές και σε ισόγεια κινδυνεύουν περισσότερο καθώς μπορεί να τους πετάξει οποιοσδήποτε φαγητό που μέσα περιέχει δηλητήριο ή γυαλιά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σαν ιδιοκτήτες είναι να εκπαιδεύσουμε το σκυλί μας στο επίπεδο της βασικής υπακοής, ώστε να μην φεύγει από κοντά μας, να ακούει όταν του λέμε το “μη” όταν πάει να φάει κάτι ύποπτο, να το επιβραβεύουμε όταν μας ακούει και να το έχουμε πάντα στο νου μας όταν βγαίνει βόλτα. Ναι, θα το αφήσουμε να ξεσκάσει, να κοινωνικοποιηθεί και να μυρίσει το χώρο του, ποτέ όμως δεν πρέπει να αφήνουμε τον σκύλο από τα μάτια μας. Τέλος, στην ώρα της βόλτας, μπορούμε να δίνουμε εμείς στο σκύλο μας treats που του αρέσουν, ώστε να γνωρίζει ότι οι λιχουδιές προέρχονται από εμάς και να μην νιώσει την ανάγκη και την πείνα να φάει κάτι από το δρόμο.

Σε περίπτωση που φάει κάτι ύποπτο, αμέσως του το βγάζουμε από το στόμα. Αν γριλίσει ή προβάλει αντίσταση το ακινητοποιούμε και το ανοίγουμε τα σαγόνια. Στην περίπτωση που αρχίσει να αφρίζει το πάμε στο κοντινότερο κτηνιατρείο και ταυτόχρονα μιλάμε με τον κτηνίατρο για πρώτες βοήθειες στο τηλέφωνο μέχρι να φτάσουμε. Παράλληλα, υπάρχει και η ένεση ατροπίνης που μπορεί να έχει κάποιος μαζί του με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουμε ακριβώς πώς να κάνουμε την ένεση.

Advertisements

2 thoughts on “Θάνατος από φόλα: Μπορώ να το αποφύγω;

 1. Ειρήνη

  Γεια σας και παλι! :Ρ
  θα ηθελα να σας πω οτι στο παρκο που την παω βολτα εχει διαφορα φαγητα,ψαροκοκκαλα , ψωμια κ.λ.π
  την αφηνω ελευθερη να παιζει με αλλα σκυλακια!
  δεν εχω το προβλημα να φευγει και να μην γυρναει ,ωστοσο ομως δεν μ ακουει στο να τρωει ο,τι βρει 😦
  πειτε μου τι μπορω να κανω :((

  • Καλησπέρα.
   Η φόλα δεν μπορεί να αποφευχθεί με εκπαίδευση, όμως μπορεί το σκυλί να μάθει να είναι υπάκουο και πειθαρχημένο. Όσο περισσότερο ακούει ένα σκυλί, τόσο σε λιγότερους κινδύνους εκτίθεται. Αρα, το σκυλί χρειάζεται διόρθωση στη συμπεριφορά με τη βοήθειά σας. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s