Ας μιλήσουμε για εκπαίδευση

Standard

Image

Τελικά πώς πρέπει να εκπαιδεύεται ένα σκυλί και πώς βοηθούν οι συμβουλές για τη συμπεριφορά τους και κατ’ επέκτασιν για τη ζωή μας;

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία, ένα χρόνο μετά την ενασχόληση με την εκπαίδευση και τη διόρθωση συμπεριφοράς σκύλων, η διαδικασία πρέπει να βασίζεται σε ένα πλάνο και καλή συννενόηση με τον ιδιοκτήτη.

Σε ιδανικές συνθήκες η εκπαίδευση ενός σκύλου γίνεται αφού πρώτα έχω περάσει λίγο χρόνο μαζί του για να το γνωρίσω και να έχω περισσότερο χρόνο να παρατηρήσω την συμπεριφορά και τις συνήθειές του.

Μιλώντας με τον ιδιοκτήτη, ακούω τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες του σχετικά με το σκύλο. Τι δεν μπορεί να κάνει μόνος, τι θα ήθελε να κάνει, πού χρειάζεται βοήθεια και διόρθωση και πώς θα ζει καλύτερες και περισσότερες στιγμές μαζί του.

Το άγχος αποχωρισμού, η συμπεριφορά στο σπίτι, η βόλτα έξω, η επαφή με άλλα σκυλιά, η αντιμετώπιση στους καλεσμένους, οι ζημιές στο χώρο του, η διατροφή, η περιποίηση και η καθαριότητα είναι παράγοντες που εμφανίζονται σε κάθε σκύλο και σε κάθε ιδιοκτήτη ανεξάρτητα πόσα σκυλιά είχε στο παρελθόν και πόσο καλά γνωρίζει τα σκυλιά. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα.

Η εκπαίδευση είναι πολλά περισσότερα από πέντε βασικές εντολές υπακοής. Είναι η ποιότητα στη ζωή των ανθρώπων, στη ζωή των σκύλων και ένα βήμα για να γίνει η Ελλάδα πιο υπεύθυνη για τα ζώα και πιο ώριμη.
Advertisements

4 thoughts on “Ας μιλήσουμε για εκπαίδευση

 1. Μάρσα

  Γειά σας. Διάβασα το άρθρο σας για την εκπαίδευση και μου άρεσε πολύ. Ήταν πολύ χρήσιμο. Έχω όμως ένα πρόβλημα και σκεύτηκα μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε. Όποτε κάνω ασκήσεις υπακοής ( γενικώς εκπαίδευση) στην σκυλίτσα μου και της δίνω μια λιχουδιά για επιβράβευση, εκείνη ενθουσιάζεται πολύ και την ώρα που τρώει γαβγίζει έντονα και πνίγεται. Με αποτέλεσμα να σταματάμε την εκπαίδευση για να μην γίνει κανά κακό. Τι μπορώ να κάνω για να τ’ αποφύγω αυτό; Σημειώνω πως είναι ενάμιση χρονών, έχει μάθει τις εντολές υπακοής, αλλά εγώ συνεχίζω να της κάνω τις ασκήσεις για να μην ξεχνίεται και επίσης σιγά – σιγά θέλω να τις μάθω κι άλλες εντολές αλλά με εμποδίζει αυτός ο ενθουσιασμός της. Της αρέσει πολύ να μαθαίνει και μαθαίνει εύκολα. Λιχουδιές έχω δοκιμάσει διάφορες να της δώσω και για όλες κάνει το ίδιο. Γαβγίζει όταν τις τρώει, βήχει, πνίγεται. Να φανταστείτε πως εγώ δεν τις δίνω ολόκληρες όπως είναι του εμπορίου, αλλά τις κόβω σε πολύ μικρά κομματάκια για να αποφεύγεται αυτή η συμπεριφορά. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να το κάνει.
  Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
  Υ.Γ. Το όνομα της σκυλίτσας μου είναι Μάρσα και εντελώς πληροφοριακά, έχει blog που λέγεται “Τα ΣκυλοΝέα Της Μάρσας”.Ή taskylonea.wordpress.com
  Σας το λέω αυτό αν θέλετε να την γνωρίσετε μέσω των φωτογραφιών της.

  • Καλημέρα. Ευχαριστώ για τα σχόλια. Το είδα και το blog σας και όντως τα σκυλιά μας μοιάζουν πολύ. Η συμβουλή μου είναι να προσπαθήσετε να της αποφορτίσετε τον ενθουσιασμό ή το φόβο ότι θα της το πάρετε. Πολλά σκυλιά πνίγονται εξαιτίας των δύο παραπάνω λόγων. Δοκιμάστε τα και περιμένω νέα από την πρόοδό σας.

   • Μάρσα

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Θα δοκιμάσω την συμβουλή σας και θα σας ενημερώσω. Ελπίζω να τα πάμε καλά γιατί είναι πολύ έξυπνη, “τα παίρνει εύκολα” και είναι κρίμα να μην μπορώ να της μάθω κι άλλα πράγματα γιατί κι αυτή το ζητάει. Της αρέσει.

   • Μάρσα

    Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Είμαι η Μαρία με την Μάρσα από “Τα ΣκυλοΝέα Της Μάρσας”. Αν θυμάστε είχαμε ένα μικρό θεματάκι με την εκπαίδευση όταν η Μάρσα ενθουσιαζόταν πολύ και όταν της έδινα μπουκίτσα επιβράβευσης εκείνη γάβγιζε ταυτόχρονα και πνιγόταν. Ε, λοιπόν, μάλλον την ξεπεράσαμε αυτήν την άσχημη κατάσταση. Πήρα να δοκιμάσω το clicker και μπορώ να πω πως κάνει πολύ καλά την δουλειά του. Όταν η Μάρσα κάνει την εντολή που της ζητάω δεν της δίνω πια μπουκίτσα παρά χρησιμποποιώ το clicker, αυτή εξακολουθεί να χαίρεται και δεν πνίγεται γιατί δεν τρώει εκείνη τη στιγμή. Όταν τελειώνουμε εντελώς τις ασκήσεις μας και της λέω “τέλος” τότε μόνο της δίνω μπουκίτσες κι έτσι εκείνη τη στιγμή δεν γαβγίζει με αποτέλεσμα να μην πνίγεται, άρα είναι όλα καλά.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s