Πότε, πόσο και πώς πρέπει να τιμωρώ το σκύλο μου;

Standard

Χρόνια πολλά σε όλους!

Με αφορμή ένα σχόλιο της Ιφιγένειας, φίλης δικής μου, του treat2treat αλλά και λάτρης των σκύλων και της ζωής μαζί τους, αποφάσισα να γράψω για ένα σημαντικό κεφάλαιο στη σχέση μας με το κατοικίδιό μας, την τιμωρία.

Ξύλο, ρεύμα, και λοιπές πρακτικές δεν είναι στην αισθητική μου και δεν τις έχω, ούτε και πρόκειται να τις ακολουθήσω ποτέ. Ούτε και θα συμβουλεύσω φίλο ή πελάτη να τις χρησιμοποιήσει. Αφενός γιατί είμαι ρητά κατά της βίας, αφετέρου γιατί έχω την τύχη να έχω μάθει καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να διορθώσω τη συμπεριφορά ενός σκύλου.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικούς κανόνες που πρέπει να σκεφτεί ένας ιδιοκτήτης στη λογική της τιμωρίας που υποστηρίζει και έχει δοκιμάσει το treat2treat.

1. Τη στιγμή που αποκτά κάποιος σκύλο, ορίζει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι. Δάγκωμα, καναπές, λέρωμα στο σπίτι, και ό,τι άλλο ενοχλεί τα μέλη της οικογένειας πρέπει να θεωρηθεί μη αποδεκτή συμπεριφορά. Δεν έχει σημασία αν είναι υπερβολική η αιτία ή όχι, αλλά το ότι ενοχλεί και θα διαιωνίζεται μια ένταση μες στο σπίτι που θα μπορούσε να είχε λυθεί από την αρχή.

2. Η τιμωρία έχει νόημα μόνο αν γίνεται τη στιγμή που συμβαίνει η μη αποδεκτή συμπεριφορά. Παράδειγμα: Γυρνάτε από το σπίτι και βλέπετε δαγκωμένο τον καναπέ. Δεν έχει νόημα αν μαλώσετε το σκύλο εκείνη τη στιγμή γιατί πολύ απλά δε θυμάται τι έκανε.

3. Κάθε σκυλί έχει τη δική του προσωπικότητα, oπότε και το δικό του τρόπο να καταλαβαίνει το λάθος και την τιμωρία. Άρα, αν έχουμε περισσότερα από ένα σκυλιά, τους φερόμαστε διαφορετικά, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια της αγέλης.

4. Όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με το σκύλο μας, τόσο περισσότερα μαθαίνουμε για τη συμπεριφορά του, αυτά που του αρέσουν, αυτά που θα στεναχωρηθεί αν στερηθεί, αυτά που επηρεάζουν το χαρακτήρα και τις συνήθειές του. Για παράδειγμα, κάποιος που ξέρει το σκύλο του, γνωρίζει αν έχει συνδυάσει τα treats με την επιβράβευση, το αυτοκίνητο με τον κτηνίατρο, τα αθλητικά παπούτσια με τη βόλτα.

5. Η θετική εκπαίδευση έχει ως προέκταση και τη θετική τιμωρία. Αυτό που κάνουμε εδώ στο treat2treat, αυτό που αρέσει στα σκυλιά, αυτό που ομορφαίνει τη σχέση μαζί τους. Χωρίς βία και με τη λογική ότι τα σκυλιά θέλουν και ζητούν να μαθαίνουν συνεχώς, και ότι τους αρέσει να ανήκουν σε μια οικογένεια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s