Πόσο άνθρωπος μπορεί να γίνει ένας σκύλος;

Standard

Πόσες φορές έχετε φωνάξει το σκύλο σας με υποκοριστικό αντί για το όνομά του; Πόσες φορές του έχετε κάνει γενέθλια; Πόσα σκυλιά κοιμούνται στο κρεβάτι μαζί σας; Όλα τα παραπάνω -και πολλά ακόμη- δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια των ανθρώπων να προσδώσουν στο σκύλο τους ανθρώπινες ιδιότητες. 

Ας αναλύσουμε σε κάποια βασικά σημεία τη συμπεριφορά και την ψυχολογία των σκύλων κάθε φορά που “ξεχνάμε” ότι έχουμε να κάνουμε με ζώα. 

1. Η αγάπη δεν είναι η μοναδική ανάγκη του σκύλου που πρέπει να καλύπτουμε. Όταν του επιτρέπουμε και του συγχωρούμε τα πάντα, του κάνουμε μεγαλύτερο κακό από όσο γνωρίζουμε. Λατρεύουν τα χάδια από εμάς, όμως τους χαλάει την συναισθηματική και πνευματική ισορροπία. Το να δείχνουμε στο σκύλο μας τι είναι λάθος και τι σωστό του δημιουργεί το αίσθημα της ισορροπίας και της ασφάλειας ότι έχει το ρόλο του σε μια αγέλη.

2. Τα σκυλιά έχουν αισθήματα αλλά είναι πολύ πιο απλά από τα ανθρώπινα. Αισθάνονται τον πόνο της απώλειας, συμμερίζονται τη χαρά του αφεντικού τους, όμως ζουν μόνο το παρόν, δεν προβλέπουν και δε σχεδιάζουν και κυρίως, δεν θυμούνται. Για παράδειγμα, αν σας έχει αναστατώσει ένας χωρισμός ή μια απόλυση, καταστάσεις που παίρνουν καιρό να ξεπεραστούν, και βγάλετε αυτά τα συναισθήματα στο σκύλο σας είτε με υπερβολή αγάπη είτε με νεύρα, τότε αποσταθεροποιείτε την καθημερινότητα του σκύλου. Το ίδιο θα συμβεί όταν κάνει μια επέμβαση και εσείς πέρα απο τη φροντίδα του συγχωρείτε κάθε ζημιά (Το καημενούλι είναι άρρωστο, μην το μαλώσω επειδή έφαγε το σπίτι του). Άλλο ένα παράδειγμα είναι η υπερβολική αγάπη που δίνουμε σε αδέσποτα σκυλιά που υιοθετούμε δίνοντάς τους απόλυτη ελευθερία επειδή κάποια στιγμή πέρασαν δύσκολα στη ζωή τους. 

3. Το αποτέλεσμα από τις παραπάνω συμπεριφορές είναι ένα. Χαλάμε το χαρακτήρα του σκύλου. Το πολύ απλό σωστό-λάθος που από τη φύση του υπηρετεί και μαθαίνει εύκολα, εμείς οι ίδιοι το καταργούμε. Η κατά περίπτωση συμπεριφορά δεν είναι αποτελεσματική στο σκύλο. Από τη στιγμή που θα μάθει στραβά κάτι και θα ξέρει ότι δεν έχει τιμωρία ή επίπληξη ή κάποια επίπτωση, θα εμφανίσει πρόβλημα συμπεριφοράς και εμείς θα λέμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σκύλο που ξαφνικά γαβγίζει, κάνει ζημιές, δεν υπακούει, δεν τα πάει καλά με άλλα σκυλιά. 

4. Η υπερπροστασία των σκύλων ευνουχίζει το χαρακτήρα τους. Τα σκυλιά που πάνε βόλτα πάντα σε λουρί, που δε βγαίνουν συχνά έξω, που δεν έχουν παιχνίδια, που δεν παίζουν με άλλα σκυλιά, που ζουν σε πολύ μικρό χώρο, είναι σκυλιά που σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα εμφανίσουν πρόβλημα. Και αυτό, επειδή δεν τα έχουμε αφήσει να δείξουν και να εξερευνήσουν τα ένστικτά τους. Της υποταγής, της αναζήτησης, της κοινωνικότητας, της ανεξαρτησίας, της άμυνας. Χρειάζονται το χρόνο τους και την καθοδήγησή μας για να αναπτύξουν χαρακτήρα και προσωπικότητα. Είναι δυστυχισμένα όταν τους τα δίνουμε όλα στο πιάτο. Πότε γίνεται αυτό; Όταν τα μεγαλώνουμε σαν παιδιά και όχι σαν ζώα. 

Οι άνθρωποι ήταν πολύ καλοί στο να εξημερώσουν τους σκύλους και να τους βάλουν στη ζωή τους ως κατοικίδια. Ποτέ όμως δε θα μπορέσουν να κάνουν ένα ζώο άνθρωπο. Όσο πιο νωρίς το καταλάβει ένας ιδιοκτήτης αυτό, τόσο καλύτερα θα ζει με το σκύλο του. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s