Ιδρώνουν τα σκυλιά;

Standard

dog heat sweat temperature hyperthermia

Το ανθρώπινο δέρμα διαφέρει από των σκύλων γι’ αυτό και δε θα δείτε ποτέ ιδρώτα στο σώμα του κατοικίδιού σας με την μορφή που βλέπετε στο δικό σας. Η αύξηση θερμοκρασίας του σώματος των σκύλων φανερώνεται από τα παρακάτω:

1. Εφίδρωση στις πατούσες. Γϊνονται πιο υγρές και συχνά αφήνουν αποτυπώματα.

2. Λαχάνιασμα, δηλαδή βαριά αναπνοή με το στόμα ανοιχτό και τη γλώσσα έξω. Με αυτόν τον τρόπο, εξατμίζεται η υγρασία από τη γλώσσα του σκύλου και η βαριά αναπνοή  επιτρέπει στο υγρό τοίχωμα των πνευμόνων να χρησιμεύει ως μια επιφάνεια από την οποία η υγρασία μπορεί να εξατμιστεί. Με την παραπάνω διαδικασία, ο σκύλος δημιουργεί ένα μηχανισμό που του κατεβάζει τη θερμοκρασία στο σώμα.

3. Εντονες φλέβες σε πρόσωπο και αυτιά. Είτε έχει ζέστη έξω, είτε το σκυλί έχει μόλις τρέξει και ασκηθεί έντοντα, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του για να ισορροπήσει τη θερμοκρασία του.
Ένα άλλο στοιχείο που συχνά είναι παρεξηγημένο είναι η γούνα των σκύλων. Πολλοί θεωρούν ότι το καλοκαίρι, το ζώο υποφέρει από τη ζέστη. γεγονός που επιδεινώνεται από το πολύ και πυκνό τρίχωμα. Η αλήθεια είναι  ότι το τρίχωμα λειτουργεί σαν εξισσοροπητής μεταξύ της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος και της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου. Τον χειμώνα τον προστατεύει από το κρύο και το καλοκαίρι από τη ζέστη, σκεφτείτε ότι λειτουργεί σαν το θερμός. Σε ζεστά μέρη με σχετικά ψηλές θερμοκρασίες όλο το χρόνο, ένα ζώο με παχύ τρίχωμα, δεν καταφέρει να ενεργοποιήσει αυτό το μηχανισμό. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί τόση ζέστη και ειδικά αν το σκυλί είναι υψηλής ενέργειας, παθαίνει συχνά υπερθερμίες και στη χειρότερη μπορεί να πάθει εγκεφαλικό. Χρειάζεται προσοχή η επιλογή σκύλου γενικά και το κλίμα παίζει σημαντικό ρόλο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s