Κακή εκπαίδευση

Standard

Πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να εκπαιδεύσουν το σκύλο τους. Όταν τελειώσει η διαδικασία μπορούν να συμβούν τα παρακάτω:

1. Να εχει μάθει σωστούς τρόπους συμπεριφοράς και να έχει μάθει όσα ήθελε ο ιδιοκτήτης και ζήτησε από τον εκπαιδευτή (υπακόη, σωματοφυλακή, κοινωνικοποίηση). Αυτό είναι το καλό σενάριο.

2. Σε περίπτωση που ο σκύλος έχει φιλοξενηθεί σε σχολή εκπαίδευσης, να επιστρέψει φοβισμένος, με καινούριες κακές συνήθειες και μαθημένος με μεθόδους που δεν είναι αποτελεσματικές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην καθημερινότητα από τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν πολλές ακραίες μέθοδοι εκπαίδευσης που όμως επειδή δε βασίζονται τόσο στην ψυχολογία του σκύλου, είναι χωρίς αποτέλεσμα, και το κυριότερο δε βοηθούν το σκύλο να μάθει αλλά να φοβάται και σταδιακά να ξεπερνάει την αιτία που το κάνει να φοβάται (πχ. ρεύμα).

3. Να έχει γίνει μισή δουλειά. Για παράδειγμα, να έχει ζητήσει ο ιδιοκτήτης να γίνει φύλακας ένας σκύλος που από φυσικού του δεν έχει τέτοιο ένστικτο. Ή να γίνει επιθετικός ένας σκύλος  που από φύση είναι φιλικός και παιχνιδιάρης. Επίσης να έχει μάθει να ακούει βασικές εντολές αλλά να εξακολουθεί να τραβάει στη βόλτα, να πέφτει πάνω σε ανθρώπους και να μην έχει μάθει ο ιδιοκτήτης πώς θα κάνει το σκύλο του χαρούμενο, σύμφωνα με την ενέργειά του.

Στο treat2treat  η εκπαίδευση του σκύλου γίνεται παίρνοντας υπόψιν δύο βασικά πράγματα: Την καθημερινότητα του ιδιοκτήτη και τον χαρακτήρα του σκύλου. Διορθώνουμε την ημιτελή ή προς λάθος κατεύθυνση εκπαίδευση και δεν διστάζουμε να μιλήσουμε για τις δυνατότητες ενός σκύλου, άρα και τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s