Ενήλικος σκύλος VS κουτάβι

Standard

Tα πλεονεκτήματα υιοθεσίας ενός ενήλικου ή ηλικιωμένου σκύλου

Είναι γεγονός ότι τα κουτάβια είναι πιο δημοφιλή για υιοθεσία. Οι φιλοζωικές και τα καταφύγια όμως έχουν ως επί τω πλείστον μεγαλύτερα σκυλιά τα οποία μένουν χωρίς σπίτι. Η μία πλευρά που μπορεί να το δει κάποιος είναι καθαρά η συναισθηματική, που είναι όντως στενόχωρο και άδικο για ένα σκυλί να έχει πεταχτεί στο δρόμο επειδή δεν το ήθελαν οι ιδιοκτήτες του ή επειδή δεν σκέφτηκαν να στειρώσουν τη μητέρα του.

Θα εξετάσουμε την άλλη: Γιατί είναι καλύτερο ένα ενήλικο σκυλί από ένα κουτάβι σε πρακτικά θέματα;

1. Έχει τελειώσει η ενοχλητική περίοδος που βγάζει δόντια, άρα δε θα δαγκώνει ό,τι βρει μπροστά του κάνοντας ζημιές και αφήνοντας σημάδια και σε σας.
2. Τα περισσότερα ενήλικα σκυλιά έχουν μάθει να κάνουν τουαλέτα έξω, οπότε δεν θα αναγκαστείτε να είστε από πίσω του συνεχώς να μαζεύετε ακαθαρσίες. Επίσης, τα κουτάβια έχουν μεγαλύτερη ακράτεια και δεν μπορούν να ελεγχθούν τόσο εύκολα στο συγκεκριμένο θέμα.

3. Τρώνε μία ή δύο φορές την ημέρα, σε αντίθεση με τα κουτάβια που τρώνε τρεις. Επίσης, έχουν μεγαλλύτερη σωματική αντοχή και μπορείτε απευθείας να ασκηθείτε μαζί τους, να αφήσετε τα παιδιά να παίξουν μαζί τους και να ευχαριστηθείτε περισσότερες στιγμές μαζί.

4. Δεν χρειάζεται να μείνουν σπίτι μέχρι να τελειώσετε την σειρά εμβολίων που θα τα δυναμώσει. Πρέπει απλά να τα πάτε στον κτηνίατρο και να κάνετε την τακτική αποπαρασίτωση και πρόληψη για κάλα αζάρ.

5. Το σκυλί θα σας ευγνωμονεί για πάντα και δε θα προσπαθεί να κυριαρχήσει και να καταλάβει όσο περισσότερο χώρο μπορει, όπως κάνουν τα κουτάβια.

6. Έχει ολοκληρωθεί η σωματική του διάπλαση και ξέρετε ακριβώς πόσο χώρο χρειάζεται. Πολλές φορές οι προβλέψεις στα κουτάβια δεν είναι ακριβείς. Είτε επειδή είναι ημίαιμα είτε επειδή δεν έχουμ συλλέξει ακριβής πληροφορίες για το σκύλο που πρόκειται να υιοθετήσουμε.

7. Εκπαιδεύονται ακριβώς όπως τα κουτάβια. Η ηλικία δεν έχει σημασία, είναι όλα θέμα συνήθειας και καλής επικοινωνίας σκύλου-ιδιοκτήτη.

Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου τα πράγματα δεν πάνε καλά και η συμβίωση αποτυγχάνει.

Μην βιαστείτε να δώσετε πίσω τον ενήλικο σκύλο σας επειδή δεν είναι ακριβώς όπως ο προηγούμενος που είχατε ή δεν είναι όπως τον φανταζόσασταν. Κάντε μία έρευνα στις φιλοζωικές, σε αγγελίες, σε καταφύγια, στο διαδίκτυο.

Γνωρίστε από κοντά το σκύλο, περάστε χρόνο μαζί του, μάθετε πληροφορίες για το παρελθόν του, συμβουλευθείτε κτηνίατρο και αν όλα είναι καλά, δώστε του αγάπη και στοργή στο νέο του σπίτι.

Προσπαθήστε να μην είστε προκαταλημένοι αλλά πρόθυμοι να εντάξετε το σκύλο σας στην οικογένεια. Δείξτε του τι επιτρέπεται και τι όχι, εκπαιδεύστε τον και αφήστε τον να σας ανταμείψει για την απόφασή σας.

Advertisements

3 thoughts on “Ενήλικος σκύλος VS κουτάβι

  1. Ιφιγένεια

    Eίμαι υπέρ του ενήλικου σκύλου by far. Κι αυτό έχοντας υπάρξει ιδιοκτήτης και κουταβιού κατευθείαν από την γέννα και σκύλου από το δρόμο, και σκύλου από φιλοζωική και τα δύο μεγαλύτερα των 6 μηνών. Αν χρειαστεί να ξαναδιαλέξω σκύλο, σίγουρα θα έπερνα έναν που να έχει “κλείσει” χρόνο. Δεν υπάρχει σύγκριση το πόσο εύκολη γίνεται η ζωή σου με τον ενήλικο σκύλο…Άσε που τα κουτάβια είναι μόνο “γλυκούλια”, αλλά όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να υποστείς…δεν τα συζητάω…Μακάρι να υπήρχε αυτή η “κουλτούρα” και στην Ελλάδα, (εννοώ σε μαγαλύτερο βαθμό απ’όσο υπάρχει ήδη) να διαλέγεις το σκύλο σου από την Φιλοζωική και όχι από το pet shop. Aν παράλληλα στειρώναμε τα ζώα μας τη σωστή στιγμή, θα είμασταν “φιλοζωικός παράδεισος” και δεν θα υπήρχαν τόσα εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτα…

    • Συμφωνώ απόλυτα. Εξάλλου, από ένα σκυλί κρατάμε την προσωπικότητα και όσα κάναμε μαζί του, όχι το τρέξιμο με την σφουγγαρίστρα όσο ήταν κουτάβι. Η νοοτροπία εδώ πρέπει να αλλάξει. Το σκυλί δεν είναι ρούχο για να το θέλουμε μάρκα.Είμαστε πίσω αλλά υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν αρκετοί που σκέφτονται σαν εμάς 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s