Πότε σας εκπαιδεύει ο σκύλος σας;

Standard

ImageΟι άνθρωποι εκπαιδεύουν το σκύλο τους επειδή θέλουν να τους μάθουν καλύτερη συμπεριφορά, υπακοή και, σε όσους αρέσουν, μερικά κόλπα. Τι γίνεται όμως όταν τα σκυλιά παίρνουν ηγετικό ρόλο στη σχέση με μας και μας κάνουν ό,τι θέλουν; Δείτε μερικές περιπτώσεις στις οποίες έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι και ο σκύλος μας έχει εκπαιδεύσει να υπακούμε στις επιθυμίες και τις εντολές του:

1. Κάθε φορά που τρώει ο άνθρωπος και γαβγίζει ο σκύλος και τρώει. Είναι οι φορές που το λυπόμαστε, ή δεν μπορούμε να ακούμε το γάβγισμα, ή δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να το κάνουμε να σταματήσει. 

2. Κάθε φορά που τραβάει στη βόλτα ή κοκκαλώνει όταν πηγαίνει κάπου που δεν θέλει ή δεν θέλει να φύγει από τη βόλτα. Εμείς τραβάμε το λουρί, παίρνουμε το σκύλο αγκαλιά, επιστρέφουμε στο πάρκο, ή σκουντουφλάμε πάνω στο σκυλί και το λουρί. 

3. Γαβγίζει κάθε φορά που δεν τον αφήνετε να ανέβει στον καναπέ, να βγει από το κλουβί εκπαίδευσης, δείχνετε οικειότητα σε άλλον άνθρωπο ή άλλο ζώο, ή όταν του παίρνετε από το στόμα κάτι που του αρέσει, παρόλο που δεν ανήκει στα παιχνίδια του, όπως πχ ένα παπούτσια σας. 

Όλα τα σκυλιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το μέγεθος, προσπαθούν να κερδίσουν όσο περισσότερο χώρο και δικαιώματα μπορούν. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφασίσετε τι επιτρέπετε στο σκύλο σας και τι όχι. Έτσι, θα ξέρετε και πώς να βάζετε τα όρια και πώς να συμπεριφέρεστε όταν αυτά ξεπερνιούνται. 

Αξιολογήστε τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του σκύλου σας και βρείτε τον τρόπο που θα τον επιβραβεύσετε, θα τον τιμωρήσετε, θα τον διορθώσετε. 

Μην ξεχνάτε πως η θετική εκπαίδευση, είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το κατοικίδιό σας που το διατηρεί χαρούμενο και ταυτόχρονα το μαθαίνει καλύτερη συμπεριφορά και υπακοή. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s