Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για το σκύλο

Standard

435637To καλοκαίρι με το σκύλο μας είναι ιδανικό. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα μαζί του που θα κάνουν τόσο εμάς όσο εκείνον να περάσουμε όμορφα. Παρόλ’ αυτά η εποχή εγκυμονεί κινδύνους τους οποίους κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Ας δούμε αναλυτικά από τι κινδυνεύει ο σκύλος μας το καλοκαίρι.

1. Θερμοπληξία: Το σώμα του σκύλου υπερθερμαίνεται όταν το αφήνετε να σας περιμένει στο αυτοκίνητο ή βγαίνει βόλτα τις μεσημεριανές ώρες και γενικά σε μέρες και ώρες όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή. Το να αφήσετε ανοιχτό το τζάμι του αυτοκινήτου δεν είναι αρκετό, αφού χρειάζεται πάντα να είναι σε δροσερό μέρος.

2. Δερματικό έγκαυμα: Τόσο το τρίχωμα όσο και οι πατούσες του σκύλου κινδυνεύουν να πάθουν έγκαυμα. Η έκθεση στον ήλιο, το περπάτημα στην καυτή άμμο ή την καυτή άσφαλτο μπορούν να προκαλέσουν ξεφλούδισμα, κνησμό, πόνο κλπ στο σκύλο μας. Μια ήπια αντηλιακή κρέμα στα αυτιά, τη μύτη, την περιοχή γύρω από το στόμα και τη ράχη θα βοηθήσει να αποφευχθούν τα παραπάνω συμπτώματα. Επίσης, αποφύγετε τις βόλτες σε μέρη όπου το έδαφος καίει.

3. Αφυδάτωση: Επιτρέπετε στο σκύλο σας να έχει πρόσβαση σε άφθονο, δροσερό νερό συνεχώς. Μεριμνήστε σε απομακρυσμένα μέρη να έχετε πάντοτε μαζί σας μπουκάλια νερό και μην τον αφήνετε να πίνει νερό από τη θάλασσα για τους ίδιους λόγους που δε θα πίνατε κι εσείς.

4. Καμένα ξύλα και κάρβουνα: Η κλασική εικόνα ενός σκύλου είναι να τρέχει να φέρει ένα ξύλο. Όταν κάνετε μπάρμπεκιου αυτό μπορεί να καίει και να τραυματίσει το σκύλο σας. Φροντίστε λοιπόν να μην έχει πρόσβαση σε ό,τι μπορεί να θεωρήσει παιχνίδι από την ψησταριά σας, παρά μόνο σε μεζέδες που θέλετε να του δώσετε.

5. Παράσιτα: Η φροντίδα για τσιμπούρια, σκνίπες, έντομα πρέπει να είναι ενισχύεται το καλοκαίρι που το σκυλί βρίσκεται στη φύση περισσότερο από το χειμώνα και τα κουνούπια ψάχνουν θύματα.

6. Χημικά στη θάλασσα: Η κολύμβηση που τόσο πολύ αγαπούν τα σκυλιά μπορεί να είναι επικίνδυνη Το χλώριο μπορεί να κάνει ζημιά στο στομάχι και το τρίχωμα των σκύλων. Μετά από τη θάλασσα ή την πισίνα ξεβγάζετε προσεκτικά με καθαρό νερό τον σκύλο σας και μην το αφήνετε να πίνει νερό ούτε από την πισίνα ούτε από τη θάλασσα.

7. Εποχιακές αλλεργίες: Τα λουλούδια, οι κάμπιες, τα τσιμπήματα, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν στο σκύλο σας κάποια αλλεργία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι βήχας, φτέρνισμα, κνησμός, δύσπνοια, κλπ. Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο για αντισταμινικά και τρόπους να διαγνώσετε ή να αποφύγετε τις αλλεργίες.

8. Αποπροσανατολισμός και εξαφάνιση: Το καινούριο μέρος στην εξοχή ιντριγκάρει όλες τις αισθήσεις ενός σκύλου. Θέλει οπωσδήποτε να το εξερευνήσει και να ακολουθήσει νέες μυρωδιές. Όμως δεν γνωρίζει πώς να επιστρέψει ή πώς να σας ψάξει. Βάλτε στο σκύλο σας ταυτότητα στο κολάρο του ή μικροτσίπ για να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Και φυσικά, μην τον χάνετε από τα μάτια σας. Είναι πολύ εύκολο να χαθεί και πολύ στενάχωρο όταν συμβεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s