Πότε φταίμε εμείς όταν ο σκύλος γαβγίζει χωρίς λόγο;

Standard

Όλα τα σκυλιά γαβγίζουν, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Άλλα περισσότερο, αλλά λιγότερο, αλλά με αιτία αλλά χωρίς. Κάποιες φορές το γάβγισμα είναι απαραίτητο όπως όταν θέλει να μας ενημερώσει ο σκύλος μας ότι μπαίνει κάποιος στο σπίτι. Άλλες όμως, όπως όταν απαιτεί να υπακούσουμε σε κάτι που ζητάει, πρέπει να σωπαίνει. Αυτή η διαδικασία πολλές φορές αποτυγχάνει εξαιτίας λάθος χειρισμού του ιδιοκτήτη. Ας δούμε ποια είναι τα λάθη που μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης στην προσπάθειά του να κόψει το γάβγισμα του σκύλου:

1. Όταν φωνάζουμε για να σταματήσει. Ο σκύλος ποτέ δε σταματάει όταν ο άνθρωπος πάει να του επιβληθεί με τη φωνή. Θεωρεί είτε ότι βρήκε σύμμαχο στη φωνή είτε ότι πρόκειται για παιχνίδι εξουσίας και θα νικήσει όποιος έχει το κουράγιο και τη μεγαλύτερη αντοχή.

2. Όταν επιβραβεύουμε το σκύλο τη λάθος στιγμή. Θα καταλάβει ότι συμφωνούμε με το γάβγισμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και περίσταση. Είναι στο χέρι μας να μάθουμε στο σκύλο πότε είναι κατάλληλη στιγμή να γαβγίσει και πότε όχι. 

Τα παραπάνω λάθη εμφανίζονται σε ιδιοκτήτες που δεν έχουν αυτοπεποίθηση με τα σκυλιά τους και πανικοβάλλονται όταν δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους. Από την πρώτη στιγμή που θα αποκτήσουμε σκύλο πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης και να αποκτήσουμε καλή επικοινωνία με το κατοικίδιό μας. Έτσι θα μας υπακούει περισσότερο, θα μας προστατεύει περισσότερο και εμείς θα προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά του καλύτερα στις εκάστοτε συνθήκες. Έναν σκύλο που τον έχουμε παρατημένο όλη μέρα στο διαμέρισμα ή την αυλή, που δεν του αφιερώνουμε χρόνο και προσοχή, είναι δύσκολο να τον κάνουμε να μας ακούσει, να μας εμπιστευτεί, να μας προστατεύσει. 

Advertisements

2 thoughts on “Πότε φταίμε εμείς όταν ο σκύλος γαβγίζει χωρίς λόγο;

 1. Maria Anna

  Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι,

  Έχω ένα κουταβάκι 43ημερών το έχω εδώ και μια εβδομάδα και είναι ράτσας German shepherd θυληκο (δεν ξέρω αν έχει σημασία…απλά το αναφέρω).
  Σε 5 μέρες το κατάφερα να μάθει να κάνει την ανάγκη του εκεί που θέλω εγώ αλλά έχω μεγάλο πρόβλημα με το γαυγισμα… Ότι και να κάνω δεν σταματά… Προσπάθησα είτε δεν του έδινα σημασία, είτε του φώναξα λίγο, είτε μόλις σταματούσε του έδινα λιχουδιά αλλά με τίποτα δεν καταλαβαίνει το μήνυμα που προσπαθώ μα του περάσω… Τι κάνω λάθος;;;

  Σας ευχαριστώ!!!!

  • Χρειάζομαι λίγο περισσότερες πληροφορίες για το σκύλο σας. Στείλτε μου όποτε μπορέσετε email στο treat2treat.com@gmail.com και πείτε μου τις καθημερινές συνήθειες του σκύλου το πρωί και το βράδι. Μπορεί να είναι πολλές οι αιτίες.
   Ευχαριστώ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s