Γιατί η διάθεσή μου επηρεάζει τον σκύλο μου;

Standard

ΑγγελικήΑπό τις αγαπημένες συζητήσεις όσων έχουν σκύλο, είναι όταν συζητάνε μεταξύ τους περιστατικά που ο σκύλος κατάλαβε ότι ο ιδιοκτήτης είναι στενοχωρημένος και δεν έφυγε στιγμή από δίπλα του ή τον έγλυφε κλπ.

Είναι μια μεγάλη αλήθεια πως τα σκυλιά αισθάνονται κάθε φορά σε τι διάθεση βρίσκεται ο άνθρωπος και αντιδρούν ανάλογα. Επειδή ζουν κάθε μέρα μαζί μας και λειτουργούν κυρίως με βάση το ένστικτο, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται αλλαγή στη συμπεριφορά μας. Η όσφρησή τους είναι το κλειδί, αφού η αδρεναλίνη που αναδύεται από το ανθρώπινο σώμα σε κάθε αλλαγή συμπεριφοράς, γίνεται αντιληπτή από το σκύλο μας. Ας δούμε μερικά παραδείγματα όπου στην πράξη επιβεβαίωνεται η θεωρία.

1. Όταν ο ιδιοκτήτης νιώθει ότι απειλείται από έναν άνθρωπο ή κάποιο ζώο τότε ο σκύλος θα αμυνθεί ώστε να υπερασπιστεί τον ιδιοκτήτη ή, αν είναι πιο ήπιος χαρακτήρας και με μικρή αυτοπεποίθηση, θα φοβηθεί και θα μαζευτεί.

2. Όταν επιστρέφουμε σπίτι και αρχίζουμε να κανουμε χαρές στο σκύλο, εκείνος χάνει την ψυχική του ισορροπία και η χαρά τον παρασέρνει σε παρατεταμένο γάβγισμα, υπερκινητικότητα, κ. ά.

3. Όταν ο σκύλος βρεθεί μπροστά σε καβγά είτε στο σπίτι είτε στο δρόμο και εμπλακεί ο ιδιοκτήτης του, θα θυμώσει και θα εξαγριωθεί όπως ακριβώς και ο άνθρωπος και θα αντιδράσει ποικιλοτρόπως: Νευρικότητα, επιθετικότητα, φόβος.

4. Όταν θρηνούμε κάποια απώλεια, ή έχει συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός που επηρεάζει την διάθεσή μας, ο σκύλος βιώνει τη στενοχώρια μαζί μας. Θα κάνει τα πάντα για να μας παρακινήσει να γίνουμε το παιχνιδιάρικο, χαρούμενο άτομο που θα τα πάει βόλτα και θα παίξει μαζί τους.

Το συμπέρασμα είναι πως όσο περισσότερη αφοσίωση και προσοχή δείχνουμε στα σκυλιά μας, τόσο περισσότερη αγάπη και υποστήριξη θα λάβουμε από εκείνα. Και η πείρα λέει, πως τα πιο υπάκουα, έξυπνα, φρόνιμα, έμπιστα σκυλιά είναι εκείνα που έχουν πάρει την καλύτερη φροντίδα από τους ιδιοκτήτες τους

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s