5 +1 συχνά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες

Standard

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες πέφτουν στην παγίδα της συνήθειας και κάνουν κάποια λάθη. Τα σκυλιά χρειάζονται ένα τέτοιο στραβοπάτημα για να ξεχάσουν όσα τους έχουμε μάθει και να ξαναγυρίσουν σε ενοχλητικές συνήθειες ή να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους. Ας τα δούμε αναλυτικά και πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά του σκύλου:

1. Τα κουτάβια ως επί τω πλείστον, περνούν τη φάση που δαγκώνουν και ειδικά την περίοδο που βγάζουν δόντια, το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο. Όταν ο ιδιοκτήτης το χτυπήσει στη μουσούδα για να το απομακρύνει, εκείνο όχι μόνο δε θα καταλάβει ότι κάνει κάτι λάθος αλλά θα το δει σαν παιχνίδι.

2. Κάποιοι ιδιοκτήτες υποχρεώνουν το σκύλο τους να μυρίσει τις ακαθαρσίες του, με σκοπό να μάθει πού πρέπει να κάνει τουαλέτα. Φυσικά και δεν πρόκειται να μάθει με αυτόν τον τρόπο και ίσως ο σκύλος να φοβηθεί να κάνει τουαλέτα μπροστά στον ιδιοκτήτη και να περιμένει να φύγει από το σπίτι για να είναι ήσυχος ότι δε θα τιμωρηθεί.

3. Όταν ο σκύλος μαλώσει με άλλο σκύλο, πολλοί ιδιοκτήτες κρατάνε το σκύλο μπροστά στη σκηνή της έντασης με τον σκύλο να τραβάει το λουρί. Αυτή η στάση αυξάνει την ένταση του σκύλου, τον προδιαθέτει να γαβγίσει περισσότερο και καθυστερεί την επικράτηση της τάξης. Η σωστή αντιμετώπιση είναι να φεύγει μακριά από την αιτία που του προκαλεί ένταση.

4. Η θάλασσα μπορεί να γίνει κάτι πολύ ευχάριστο για τον σκύλο, αρκεί να την έχει επιλέξει από μόνος του. Αν δηλαδή επιβάλλει κάποιος στο σκύλο με το λουρί ή σπρώξιμο ή πέταγμα στη θάλασσα, μπορεί να φοβηθεί όχι μόνο τη θάλασσα αλλά και κάθε επαφή με το νερό.

5. Το κλουβί εκπαίδευσης χρησιμεύει για να μάθει ο σκύλος να εκτιμά τον χώρο του, να μην είναι εξαρτημένος από τον ιδιοκτήτη αλλά και να έχει ένα δικό του χώρο να ξεκουράζεται. Όταν ο ιδιοκτήτης όμως βάλει με το ζόρι τον σκύλο στο κλουβί του και του φωνάξει, τότε θα ακουστεί σαν τιμωρία και θα είναι μέρος που θα δυσαρεστεί τον σκύλο.

6. Από συνήθεια ή αφηρημάδα, κάποιοι ιδιοκτήτες φωνάζουν το σκύλο τους με υποκοριστικά ή βρισιές (πχ τι έκανες ρε βλάκα, πού ‘σαι ρε χαζούλη;). Έτσι ο σκύλος χάνει την πρώτη και πιο βασική εντολή, το όνομά του. Έτσι χάνεται η υπακοή, η πειθαρχία και ο σκύλος μπερδεύεται σε λέξεις που δεν είναι το όνομά του και καταλήγει να αδιαφορεί.

Advertisements

One thought on “5 +1 συχνά λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s