Τι δεν ξέρουμε για τα τυφλά σκυλιά

Standard

Εδώ και λίγες μέρες είμαι στη δύσκολη θέση να βλέπω το σκυλί μου, τη Ρόζα, να ζει χωρίς όραση. Διαβάζω και ξαναδιαβάζω, προσπαθώ να τη βοηθήσω όσο μπορώ, μαθαίνω κι εγώ μαζί της τι σημαίνει για έναν σκύλο να ζει χωρίς να βλέπει. Ξεπερνώντας το σοκ των πρώτων ημερών και τον οίκτο, συνειδητοποιώ κάποια πράγματα για τις δυνατότητες που έχει ένα ζώο να ζει καλά χωρίς να βλέπει. Σας παραθέτω τα πιο βασικά γεγονότα που οι περισσότεροι ενδεχομένως να αγνοούμε.

1. Το ότι ένας σκύλος είναι τυφλός δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να του κάνουμε ευθανασία. Αν οι υπόλοιπες λειτουργίες και τα ζωτικά του όργανα, είναι κανονικά, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος.

2. Η όραση είναι η τρίτη απαραίτητη αίσθηση στα σκυλιά. Πρώτη είναι η όσφρηση και μετά η ακοή.

3. Τα τυφλά σκυλιά εκπαιδεύονται με ηχητικές εντολές (πχ, πρόσεχε, σταμάτα, μπράβο), ειδικά αν έχουν ήδη εκπαιδευτεί ή έχουν μπει στην διαδικασία να ανταμείβονται κάθε φορά που κάνουν κάτι σωστό.

4. Ένα κλίκερ ή το χτύπημα των δαχτύλων, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό οδηγό για να μας ακολουθεί ο σκύλος στο σπίτι, την αυλή ή τη βόλτα.

5. Στο πάρκο ή την παραλία, που δεν υπάρχουν έπιπλα, μπορεί να απολαύσει και να ευχαριστηθεί έναν περίπατο.

6. Ο τυφλός σκύλος έχει ανασφάλεια όταν μένει μόνος του. Καλό είναι να αφήνουμε τηλεόραση ή ραδιόφωνο ανοιχτό.

7. Ο κτηνίατρος πρέπει να ξέρει ακριβώς τα συμπτώματα και να δει το σκύλο για να μας πει πώς θα συμπεριφερθούμε.

8. Είναι πρόθυμα να μας ικανοποιήσουν, όμως πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας και να τα κάνουμε να νιώθουν σιγουριά. εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

Advertisements

One thought on “Τι δεν ξέρουμε για τα τυφλά σκυλιά

  1. και γιατί να πρέπει να κάνουμε ευθανασία σε ένα ζώο εάν έχει κάποιο πρόβλημα??? θα μου απαντήσεις για να μην ταλαιπωρείται… και ποιος μας χρήζει κριτές να κρίνουμε πότε πρέπει να κάνουμε ευθανασία και πότε…. με το ίδιο σκεπτικό σε όλους του τυφλούς ή σε άτομα που έχουν πρόβλημα με κάποιο όργανο του σώματός τους, να τους κάνουμε ευθανασία και να τους βγάζουμε από την μιζέρια τους….ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΆΡΘΡΟ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s