ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Standard

ImageΠολλοί γονείς αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να παίζουν με σκύλους στο δρόμο, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, με φόβο να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν σκύλο και δεν μπορούν να ξέρουν, οπότε εν μέρει δικαιολογούνται. Από την άλλη, δεν είναι και λίγα τα περιστατικά με σκυλιά που τραυματίζουν παιδιά, πολλές φορές επικίνδυνα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε τρόπους ώστε ο ιδιοκτήτης να αντιμετωπίσει και να μετριάσει την άτσαλη συμπεριφορά ενός σκύλου απέναντι σε ένα παιδί, αφού πρώτα εξηγήσουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό. 

Ο άνθρωπος, τις περισσότερες φορές ενστικτωδώς, θα φωνάξει έντρομος στον σκύλο που τρέχει και πέφτει πάνω σε ένα μικρό παιδί και ενδεχομένως να τον τιμωρήσει. Για τον σκύλο τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Βλέπει ένα χαρούμενο, ενεργητικό πλάσμα στο ύψος του και είναι πολύ πιο ελκυστικό και προσιτό παιχνίδι από έναν ενήλικα που είναι κουρασμένος από τη δουλειά ή δεν μπορεί να τρέχει συνεχώς.

Το παιχνίδι ανάμεσα σε έναν σκύλο και ένα παιδί πρέπει να είναι ασφαλές για πολλούς λόγους.

Καταρχήν, γιατί μπορεί να φοβηθεί το παιδί ή να τραυματιστεί. Ένα μεγαλόσωμο σκυλί και μόνο που θα χαρεί και θα πέσει πάνω σε ένα νήπιο, θα το ρίξει και αυτό αρκεί για να προκληθεί ατύχημα. Ακόμη και τα μικρόσωμα ή μεσαίου μεγέθους σκυλιά μπορεί να μην έχουν τη δύναμη να ρίξουν ένα παιδί, σίγουρα όμως μπορεί να του προκαλέσουν γρατζουνιές κλπ.

Όταν πρόκειται για το παιδί του ιδιοκτήτη, υπάρχει και η λογική εξήγηση γιατί το πρόβλημα είναι ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Όταν όμως ο σκύλος κάνει απότομη κίνηση σε ένα άγνωστο παιδί, οι γονείς θα έχουν κάθε λόγο να ανησυχήσουν και να κάνουν επίπληξη.

Τι πρέπει να διορθωθεί:
Δείξτε στο σκύλο σας τι πρέπει να κάνει χωρίς φωνές και ένταση, έτσι ώστε να τον διορθώσετε και όχι να τον μπερδέψετε. Στο μυαλό του έχει έναν τρόπο να επικοινωνεί την χαρά και τον ενθουσιασμό του. Εσείς πρέπει να διορθώσετε τον τρόπο και όχι το συναίσθημα χαράς.

Μην τον αφήνετε να πηδάει πάνω σε εσάς και τα παιδιά σας, μην τον αφήνετε να σας δαγκώνει, ούτε καν πάνω στο παιχνίδι, μην τον αφήνετε να μασάει τα ρούχα και τα παπούτσια σας. Τη συμπεριφορά που ξέρει ότι πλέον δεν είναι αποδεκτή από εσάς, θα την εφαρμόσει και στους υπόλοιπους ανθρώπους (ενήλικες και παιδιά) που θα συναντά στο εξής.
Εάν έχετε παιδιά και σκύλο, μάθετε στο παιδί σας να παίζει ήρεμα με τον σκύλο. Να μην του τραβάει αυτιά και ουρά, να μην τον καβαλάει, να μην τρέχει κατά πάνω του, πράγμα που μπορεί να σας φανεί δύσκολο στην αρχή μιας και είναι παιδιά και έχουν περίσσειο ενθουσιασμό.
Επιπλέον μπορείτε εσείς να διαμορφώνετε το κλίμα όταν βρίσκονται παιδιά και σκύλοι στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα, αν φωνάζετε, τρέχετε, δημιουργείτε κλίμα έντασης, τότε όλοι στον χώρο θα είναι εκνευρισμένοι και σε υπερδιέγερση.

Σε εξωτερικούς χώρους, έχετε πάντα το νου σας στον σκύλο (πράγμα που πρέπει να γίνεται είτε υπάρχουν γύρω παιδιά είτε όχι), και μερικά μαθήματα για να σας ακούει θα ήταν χρήσιμα.

Τέλος, σκυλιά υψηλής ενεργητικότητας και με έντονο το αίσθημα της φύλαξης του χώρου χρειάζονται άλλη μεταχείριση. Θέλουν προσοχή και πρέπει να διαχωρίζεται ο ενθουσιασμός από την επιθετικότητα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνετε το παιδί σας δίπλα σε ένα που σκυλί που έχει ιστορικό επιθετικότητας ή άστατη και απρόβλεπτη συμπεριφορά χωρίς επίβλεψη και είναι ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη να αναγνωρίζει τα προβλήματα του σκύλου του και να τα λύνει.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s