Γιατί δεν πρέπει ο σκύλος να είναι υπέρβαρος

Standard

dog-weight-lossΠολύ συχνά συναντώ  σκυλιά που ζυγίζουν αρκετά παραπάνω από το κανονικό και προβλεπόμενο βάρος. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να είναι υπέρβαρος ένας σκύλος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους:

1. Επιβαρύνεται η καρδιά με τα επιπλέον κιλά και μπορεί να προκληθεί καρδιοπάθεια. Επιπλέον, ανεβαίνει και η πίεση στο αίμα και εμφανίζουν συχνά δύσπνοια.

2. Χαλάει η διάθεση του σκύλου. Φανταστείτε πώς νιώθετε εσείς όταν φάτε πολύ και αμέσως μετά κοιμηθείτε. Το ξύπνημα θα σας βρει κακοδιάθετους. Έτσι και ο σκύλος που κοιμάται πιο συχνά μέσα στη μέρα, γίνεται κακοδιάθετος και απρόθυμος όταν τρώει πολύ.

3. Επιδεινώνονται οι μυοσκελετικές παθήσεις των σκύλων μιας και τα παραπάνω κιλά προσθέτουν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους που κάποια στιγμή θα αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα στο βάδισμα και την ανάπτυξη του σκύλου.

4. Ο διαβήτης γίνεται πιο ορατή απειλή μιας και το σώμα του σκύλου δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη η οποία απαιτείται εξαιτίας της περίσσειας γλυκόζης στο αίμα.

5. Τα σκυλιά που ζουν σε θερμά κλίματα και είναι υπέρβαρα κινδυνεύουν περισσότερο από θερμοπληξία καθώς δυσκολεύονται να απορροφήσουν τη ζέστη.

6. Aς έχουμε υπόψιν ότι ένας νεαρός σε ηλικία σκύλος μπορεί να χάσει εύκολα κιλά με άσκηση, βόλτες κλπ. Όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν για έναν γερασμένο σκύλο που πρέπει να μπει στη διαδικασία να κάνει δίαιτα, μιας και οι βόλτες συχνά τον κουράζουν και δεν χαλάει τόση ενέργεια στο να τρέχει και να είναι δραστήριος.

Όλα τα παραπάνω είναι δυσάρεστες καταστάσεις και πρέπει ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες να τις προλαμβάνουμε. Οι τρόποι να το καταφέρουμε είναι:

1. να βγάζουμε συχνά το σκύλο μας βόλτα για να αθλείται,

2. να τον ταΐζουμε όσο πρέπει και να μην κάνουμε υπερβολές με λιχουδιές και απαγορευτικές τροφές

3. να προσέχουμε τα συστατικά των τροφών που επιλέγουμε.

4. Να επισκεπτόμαστε συχνά τον κτηνίατρο για να εντοπίζει τα περιττά κιλά και να μας δίνει οδηγίες πώς θα κάνουμε δίαιτα στο σκύλο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s