Το σύνδρομο του μαύρου σκύλου

Standard

Image

Με αφορμή μια αγγελία που ανήρτησε η αγαπημένη μου Μαρία, αλλά και κάτι άρθρα που κατά καιρούς έχω προσπεράσει σε αμερικανικά περιοδικά σκύλων, αντιλήφθηκα ότι οι άνθρωποι έχουν προκατάληψη με τα μαύρα σκυλιά και πως οι στατιστικές δείχνουν ότι αυτά είναι τα λιγότερο προτιμητέα στις υιοθεσίες.

Σοκαρίστηκα λίγο στην αρχή, καθώς με τον Κωνσταντίνο ονειρευόμαστε εδώ και πολύ καιρό έναν μαύρο σκύλο με το όνομα Cash. Αυτό λοιπόν το σύνδρομο έχει ξεκινήσει από την εντύπωση ότι οι μαύροι σκύλοι είναι περισσότερο επιθετικοί και λιγότερο αξιαγάπητοι. Συνδέουν το μαύρο χρώμα με κάτι κακό, επιθετικό, δύσκολα διαχειριζόμενο. Παράλληλα υπάρχει και η περίπτωση ορισμένοι ορμώμενοι από τον συνειρμό ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακή τύχη, να θεωρούν το ίδιο και για τους σκύλους. Τέλος, σε διάφορα βιβλία αλλά και ταινίες, οι κακοί χαρακτήρες είχαν αρκετές φορές στο πλάι τους μαύρα σκυλιά που γάβγιζαν, δάγκωναν, φόβιζαν, ξεπηδούσαν από δάση.

Αλήθεια όμως, στο 2014, ποιος μπορεί να γυρνάει την πλάτη σε έναν σκύλο επειδή είναι μαύρος; Ή επειδή έχει ένα μάτι; Ή επειδή δεν είναι καθαρόαιμος; Ή επειδή είναι pitbull; Τον σκύλο τον διαμορφώνουμε εμείς με την αγάπη και τη φροντίδα που θα του δείξουμε. Ο σκύλος που σώζεται από το καταφύγιο είναι ευγνώμων και τίποτε άλλο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s