Πώς θα σταματήσει ο σκύλος μου να ανεβαίνει στον καναπέ;

Standard

dog-adoption-big-dog-on-couchΑγκαλιά στον καναπέ με τον σκύλο για μικρούς υπνάκους, για αγώνες ποδοσφαίρου στην τηλεόραση, για διάβασμα. Μία ιδανική εικόνα που όμως δεν ενθουσιάζει και πολλούς. Τα σκυλιά, ιδίως όταν είναι σε μικρή ηλικία, έχουν κάποιες ενοχλητικές συνήθειες όπως να μασάνε ό,τι βρίσκουν και να ουρούν όπου βρίσκουν. Αυτό μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο σπίτι και στην καθημερινότητα και να να έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά προς τον σκύλο αλλά και σε επιπλέον κούραση για τον ιδιοκτήτη.

Το μυστικό είναι να βάλουμε όρια στο κατοικίδιό μας από τις πρώτες μέρες που θα έρθει σπίτι. Να του μάθουμε πού επιτρέπεται να έχει πρόσβαση και τι όχι. Όταν είναι κουτάβι και χαριτωμένο και μικρόσωμο, συνήθως του κάνουμε όλα τα χατίρια και το παίρνουμε στο κρεβάτι, τον καναπέ, χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Εκείνο φυσικά, καλομαθαίνει και δε θα καταλάβει γιατί το μαλώνουμε 2 μήνες μετά για κάτι που μέχρι τώραμας ευχαριστούσε να κάνουμε μαζί του.

Αν μας ξεφύγει η κατάσταση και δεν μπορέσουμε να βάλουμε όρια και εξακολουθεί να ανεβαίνει στον καναπέ, μπορούμε να του δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον περισσότερο ελκυστικό ή να κάνουμε τον καναπέ λιγότερο ελκυστικό. Ας πούμε. μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλουβί εκπαίδευσης που όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική λύση για να μάθει να σέβεται τους χώρους του σπιτιού και να έχουμε λιγότερες απώλειες σε έπιπλα, ριχτάρια κλπ. Άλλο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βάλουμε στον καναπέ “εμπόδια”, προκειμένου να μην είναι τόσο ωραία γωνιά για να ξεκουράζονται. Δηλαδή να βάλουμε μαξιλάρια μεγάλα και άλλα αντικείμενα που θα δυσκολευτούν να μετακινήσουν.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s