Αλλαγή περιβάλλοντος στον σκύλο

Standard

Image

Αρκετές φορές, για λόγους που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να προγραμματίσουμε, ο σκύλος μας αλλάζει σπίτι. Είτε μετακομίζουμε προσωρινά, είτε πρέπει να τον αφήσουμε για φιλοξενία, είτε μετακομίζει με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, είτε αλλάζει ιδιοκτήτη και σπίτι ταυτόχρονα.

Η μόνη περίπτωση όπου ο σκύλος προσαρμόζεται σχετικά ανώδυνα, είναι όταν δεν περνούσε καλά με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη στο προηγούμενο σπίτι. Συνήθως όμως η αλλαγή περιβάλλοντος έχει συνέπειες για τον σκύλο τόσο στην υγεία  όσο και στη συμπεριφορά του. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο και πόσο διαταράσσεται η καθημερινότητά του από μία μετακόμιση, έναν αποχωρισμό, και κάθε είδους παρόμοιας αλλαγής. Το ίδιο συμβαίνει και στους σκύλους. Ας δούμε συγκεκριμένα πώς μπορεί να επηρεαστεί η ζωή του:

  1. Αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες: Συνήθως τα σκυλιά όταν είναι στρεσαρισμένα δεν τρώνε ή εμφανίζουν στομαχικές διαταραχές.

  2. Αϋπνία. Εχοντας χάσει τη γωνιά που είχαν για ύπνο, τους είναι δύσκολο να βρουν καινούρια. Ακόμα και οι ήχοι του σπιτιού, οι όγκοι των επίπλων, αν το σπίτι έχει αυλή, η διαφορά θερμοκρασίας, δημιουργούν ένα νέο στοίχημα για τον σκύλο.

  3. Αλλαγή στη συμπεριφορά. Η κοινωνικότητα προς τους ανθρώπους και προς άλλους σκύλους μπορεί να αλλάξει όταν βγαίνουν βόλτα σε νέο περιβάλλον με νέο ιδιοκτήτη. Η ασφάλεια και οι συνήθειες της βόλτας αλλάζουν και μπορεί να νιώθουν πιο ευάλωτα, άρα και πιο έτοιμα να αμυνθούν. Επίσης, οι καινούριοι άνθρωποι στη ζωή του, μπορεί να μην γίνουν πολύ γρήγορα ευπρόσδεκτοι, ιδίως αν δεν του δείξουν την ίδια αγάπη και αφοσίωση.

Ο ίδιος ο άνθρωπος πρέπει να βοηθήσει το σκύλο να προσαρμοστεί και να νιώσει καλά. Το πλεονέκτημα του σκύλου είναι ότι στο τέλος της μέρας, επιζητά να είναι κάπου άνετα με φαγητό και αγάπη. Ο δρόμος για αυτό μπορεί να είναι σύντομος ή μεγαλύτερος, εύκολος ή δύσκολος. Εξαρτάται από τον ίδιο τον σκύλο και την προσωπικότητά του αλλά και υπό ποιες συνθήκες άλλαξε σπίτι. Είναι για να μείνει σε πανσιόν φιλοξενίας; Χώρισαν οι ιδιοκτήτες του; Αναγκάστηκαν οι ιδιοκτήτες να τον δώσουν; Είναι πολλές οι περιπτώσεις και κάθε μία έχει διαφορετική εξέλιξη και τρόπο χειρισμού.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ανεβάσουμε την αυτοπεποίθηση του σκύλου και να τον κάνουμε να νιώσει άνετα. Με βόλτες, αγάπη, με το να του δημιουργήσουμε έναν χώρο για να ησυχάζει, με παιχνίδια κλπ. Tέλος, αν υπάρχει η δυνατότητα, αφήστε του τα μπολ φαγητού και νερού που είχε, ένα χαλάκι, ένα παιχνίδι, ο,τιδήποτε του θυμίζει το παλιό (καλό) σπιτικό του.

Αφιερωμένο στον Μπόνο μου, το κουτάβι που αποχωρίστηκα με τόσο άσχημο και άδικο τρόπο πριν 2 χρόνια, που όμως είναι ακόμα στο μυαλό και την καρδιά μου. Ελπίζω να τον ξαναβρώ!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s