Γιατί οι σκύλοι κυνηγούν τις γάτες;

Standard

cats-and-dogsΠρωινή βόλτα με τον σκύλο, εκείνος μυρίζει τα λουλούδια, παίζει με άλλα σκυλιά, έρχεται σε σας για χάδια και λιχουδιές ώσπου ξαφνικά τα παρατάει όλα και αρχίζει να τρέχει. Μαζί και εσείς από πίσω. Ο λόγος; Είδε μια γάτα που έπρεπε να κυνηγήσει με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει: Να τρέξει στο δρόμο, να συρθεί κάτω από ένα αυτοκίνητο, να φύγει μακριά σας χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει πίσω του, ούτε να πτοηθεί από τις φωνές σας.

Ας δούμε τους λόγους που κάνουν ένα σκύλο να κυνηγάει μια γάτα:

  1. Όταν μπαίνει στο οπτικό τους πεδίο ένα μικρόσωμο ζώο, το ένστικτο του σκύλου λέει να το κυνηγήσει. 9 στις 10 φορές η γάτα φεύγει τρέχοντας, που σημαίνει ότι ο σκύλος πέτυχε το στόχο του άρα θα το ξανακάνει. Επίσης, μπορεί να βλέπει τη γάτα ως εισβολέα στον χώρο του, στην αυλή για παράδειγμα ή στο χώρο όπου κάνει βόλτα και νιώθει την ανάγκη να ισχυροποιήσει την κυριαρχία του.

  2. Τις βλέπουν σαν παιχνίδι και θέλουν να εξευρενήσουν τις πιθανότητες μαζί τους όπως πχ να παίξουν κυνηγητό, ή να ρίξουν έναν υπνάκο μαζί στον ήλιο.

Σε κάθε περίπτωση, η αστραπιαία αντίδραση που έχουν οι σκύλοι πρέπει να μετριαστεί με δική μας παρέμβαση, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και των 2 ζώων αλλά και την επικράτηση της ηρεμίας στη βόλτα ή το σπίτι.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  1. Όταν ο σκύλος είναι έξω χωρίς λουρί, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Να φύγει στο δρόμο, να γαβγίζει κάτω από δέντρα, ακόμη και τα πιο δυσάρεστα. Γι’ αυτό υπάρχει το λουρί που θα αποτρέψει όλα αυτά. κατά τη διάρκεια της βόλτας και με τη σωστή χρήση του λουριού μπορούμε να διορθώνουμε και να ηρεμούμε τον σκύλο όταν βλέπει τη γάτα, έτσι ώστε να την απομυθοποιήσει και να μετριάσει τις αντιδράσεις του. Για παράδειγμα, μπορούμε να βλέπουμε τη γάτα και να λέμε στο σκύλο ένα «Μη» ή ένα «Άσ’το» και μόλις νιώθουμε να ηρεμεί να τον επιβραβεύσουμε και να αφήσουμε και πιο ελεύθερο το λουρί. 

  2. Όταν ο σκύλος είναι στην αυλή ή σε περιφραγμένο χώρο. ακόμη και μέσα στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει συνθήκες συμφιλίωσης και αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των 2 κατοικιδίων.

Το ένστικτο αλλά και τα γονίδια των σκύλων έχουν το κυνήγι ως πολύ έντονη ανάγκη οπότε θα πάρει πολύ χρόνο στον σκύλο να μάθει ότι δεν είναι αποδεκτή η συμπεριφορά να κυνηγάει γάτες. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην το μάθει ποτέ. Τα Jack Russsel είναι γεννημένα για να κυνηγούν κουνέλια, οπότε είναι ένα έμφυτο ένστικτο.

Ο ιδιοκτήτης πρέπει να οπλιστεί με πολύ υπομονή και επιμονή και να δείχνει στο σκύλο του από όταν είναι κουτάβι ότι δεν είναι σωστό να κυνηγάει γάτες. Επιπλέον, να λάβει υπόψιν του τη φύση του σκύλου του, την φύση της γάτας που αγαπάει πολύ να προκαλεί το σκύλο και, τέλος, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s