Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι σκύλους

Standard

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιπαθούν τα ζώα και στην προκειμένη περίπτωση τα σκυλιά. Και δε μιλάμε γι αυτούς που τα παρατάνε στο δρόμο ή τα βασανίζουν αλλά αυτούς που απλά δε νιώθουν άνετα ανάμεσα σε σκυλιά. Αυτό είναι απόλυτο δικαίωμά τους που οφείλουμε να το σεβαστούμε. Πλέον, ο νόμος προβλέπει και μηνύσεις για όσους ιδιοκτήτες δεν τηρούν τη νομοθεσία και έτσι ίσως να μην είναι εύκολο να γλιτώσει κανείς. 

Είναι σωστό και πολιτισμένο από τη μεριά των ιδιοκτητών να σέβονται την επιλογή όσων δε θέλουν ζώα κοντά τους στη βόλτα, τις ακαθαρσίες των ζώων έξω από το σπίτι τους κλπ. Ας δούμε σε ποιες περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης έχει σοβαρές ευθύνες απέναντι στους υπόλοιπους συνανθρώπους του.

  1. Αφήνει το σκυλί του να κυκλοφορεί χωρίς λουρί με τη δικαιολογία ότι ο σκύλος είναι φιλικός και δεν πειράζει. Ο άνθρωπος που δεν είναι εξοικειωμένος με τα σκυλιά, μπορεί να αντιδράσει με φόβο, θυμό και να εξοργίσει το σκύλο και να του ορμήξει. Όχι πολύ έκβαση αν σκεφτεί κανείς ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του ανθρώπου και εμείς οι ίδιοι με μήνυση, αποζημίωση κλπ. Κανονικά ο σκύλος πρέπει να κυκλοφορεί με λουρί και φίμωτρο και όταν μας ζητούν πρέπει να τον βάζουμε στο λουρί. 

  2. Κατά τη διάρκεια της βόλτας ο ιδιοκτήτης πρέπει να μαζεύει κάθε φορά τις ακαθαρσίες του ζώου του. Μια σακούλα στην τσέπη μας δεν είναι βάρος και, το βασικότερο, είναι δείγμα πολιτισμού να αφήνουμε το δρόμο καθαρό στο πέρασμα του σκύλου μας. 

  3. Να αφήνουμε το σκύλο να γαβγίζει σε δημόσιο χώρο χωρίς να κάνουμε την παραμικρή κίνηση να τον ησυχάσουμε. Σαφώς και θα τραβήξουμε ενοχλημένα βλέματα, και όχι άδικα, και αν είμαστε σε καφετέρια ή εστιατόριο, θα μας κάνουν παρατήρηση από τη διεύθυνση. 

  4. Να αφήνουμε το σκύλο μας να δαγκώνει άλλα σκυλιά με τη λογική ότι έτσι μαθαίνει να φέρεται, ή ότι παίζει. Κανείς δε θα θέλει να πλησιάσει έναν τέτοιο σκύλο και πολύ εύκολα κολλάει η ταμπέλα “επιθετικός”. 

Κάποιοι που ρίχνουν φόλες χρησιμοποιούν τις παραπάνω αιτίες ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αλλοι παραπονιούνται για τις ακαθαρσίες που πρέπει να μαζεύουν από το πεζοδρόμιό τους, άλλοι για το ότι τα σκυλιά κυκλοφορούν ελεύθερα σε παραλίες και πάρκα και φτάνουν στην παράνοια της δηλητηρίασης. 

Επειδή αγαπάμε τα ζώα μας, πρέπει να τα προστατεύουμε από τις καταστάσεις που θα τα θέσουν σε κίνδυνο. Προσπαθούμε λοιπόν να μη δίνουμε κανένα δικαίωμα για να εναντιωθεί κάποιος στην παρουσία του σκύλου μας. 

Advertisements

2 thoughts on “Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι σκύλους

  1. Helen

    Το φίμωτρο δεν είναι απαραίτητο, ούτε από το νόμο, εκτός αν βέβαια ο σκύλος έχει κάποιο θέμα και πρέπει να φοράει φίμωτρο.Το να είναι δεμένος στο λουρί ναι, είναι υποχρεωτικό.

    • Kαλησπέρα. Όταν κινούνται σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει υποχρεωτικά να φορούν φίμωτρο, εκτός και αν είναι σκύλοι οδηγοί.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s