Πώς πρέπει να φερόμαστε στη βόλτα με τον σκύλο μας;

Standard

photolibrary_rf_photo_of_dog_on_leashΚαθημερινά βγαίνουμε με τον σκύλο μας έξω για να παίξει, να γυμναστεί, να κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους, σκύλους, και το ευρύτερο περιβάλλον. Συχνά παρατηρούνται προβλήματα που νομίζουμε ότι ξεκινούν από τον σκύλο, όμως στην πραγματικότητα ξεκινούν από εμάς τους ιδιοκτήτες.

  1. Αν έχουμε αποφασίσει να έχουμε τον σκύλο μας χωρίς λουρί, θα πρέπει να τον ελέγχουμε συνεχώς, γιατί οι κίνδυνοι είναι αμέτρητοι: Να βγει στο δρόμο, να φάει κάτι επικίνδυνο από κάτω, να κάνει κάποια απότομη κίνηση σε άνθρωπο ή άλλο σκύλο, ακόμη και να χαθεί. Αμέτρητες είναι οι αγγελίες που βλέπουμε καθημερινά για σκυλιά που χάθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι βόλτα δεν πάμε για εμάς, δεν είναι ελεύθερος χρόνος για μας, να πιούμε καφέ, να πιάσουμε κουβέντα και να αμελήσουμε τον σκύλο μας. Μπορούμε να χαλαρώσουμε, να παίξουμε μαζί του, να κάνουμε τζόγκινγκ, αλλά πάντα με το νου μας στο σκύλο μας. Όσο πιο καλή σχέση έχουμε αναπτύξει μαζί του σε θέματα επικοινωνίας, τόσο πιο ευχάριστη θα είναι η βόλτα. Ενας δυνατός κρότος, μία τσάντα με σουβλάκια, ένα θηλυκό με περίοδο, ένα παιχνίδι που κάνει ήχο, είναι ικανά ερεθίσματα για να απομακρύνουν το σκύλο από εμάς και αν δεν το καταλάβουμε εγκαίρως, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε σε δυσάρεστη θέση. Επιπλέον, αρκετοί στο δρόμο διαμαρτύρονται όταν ο σκύλος πάει πάνω τους να μυρίσει, να χαιρετίσει, κλπ, οπότε και πάλι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

  2. Όταν περπατάμε μαζί με το σκύλο, πρέπει να κοιτάμε το δρόμο. Αφενός για να μη φάει κάτι από κάτω, αφετέρου για να έχει την αίσθηση ότι κάνετε κάτι μαζί. Δηλαδή, πολλές φορές βλέπω ανθρώπους να σέρνουν τα σκυλιά τους, να τα ξελαιμιάζουν με το λουρί, να θέλει ο σκύλος να πάει να κάνει την ανάγκη του και ο ιδιοκτήτης να μην παίρνει είδηση τις προθέσεις του σκύλου, κατάσταση δυσάρεστη για το ζωάκι. Επιπλέον, εάν ο σκύλος μας έχει επιθετικές τάσεις, όταν συμπορευόμαστε μαζί του, τον βοηθάμε να ξεπεράσει το άγχος και τους λόγους που μπορεί να τον κάνουν να έχει ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, θα τον ηρεμήσουμε όταν αρχίσει να γαβγίζει σε μηχανάκια, ή όταν δει μια γάτα.

  3. Δεν αφήνουμε το σκύλο μας χωρίς επίβλεψη δεμένο έξω από μαγαζιά, σε ξαπλώστρες στη θάλασσα, στο αυτοκίνητο κλειδωμένο. Αφενός του προκαλεί πολύ άγχος, αφετέρου μπορεί να πάθει ασφυξία, ηλίαση, ακόμη και να τον κλέψουν. Όσο σύντομη και αν θεωρούμε την απουσία μας είναι ικανή για να συμβεί κάτι δυσάρεστο. Καλύτερα να μείνει σπίτι ή να τον πάρουμε μαζί μας όπου και αν πάμε.

Συνεπώς, ο σκύλος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο. Η βόλτα μαζί του πρέπει να είνα διασκέδαση και για τους δύο, αλλά με υπευθυνότητα και ασφάλεια εκ μέρους μας. Η εκπαίδευση και η διαπαιδαγώγηση, θα βοηθήσει όλες τις πλεύρες, να κάνουν και αυτή τη δραστηριότητα ευκολότερη.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s