5 πράγματα που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης επιθετικού σκύλου

Standard

DogΗ επιθετικότητα των σκύλων δε σημαίνει αποκλειστικά ότι δαγκώνει άλλα σκυλιά. Η συμπεριφορά μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα, όταν γρυλίζει τη στιγμή που του παίρνουμε το φαγητό ή το παιχνίδι από κοντά του.H επιθετικότητα προέρχεται τις περισσότερες φορές από το φόβο ή την αμηχανία του σκύλου στο τι πρέπει να κάνει. Μόλις εντοπίσουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο του σκύλου μας, πρέπει να δράσουμε αμέσως και να μην αφήσουμε τη συμπεριφορά να εξελιχθεί σε κάτι ανεξέλεγκτο.  Ας δούμε τις επιλογές:

  1. Διορθώνουμε αμέσως τη συμπεριφορά του σκύλου. Δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση το σκύλο χωρίς να καταλάβει ότι κάνει κάτι κακό. Αν ξέρει ότι υπάρχει κάποιος στο σπίτι που τον ελέγχει, τον διορθώνει, τον μαθαίνει πώς πρέπει να συμπεριφέρεται, σίγουρα θα είναι πιο συνεργάσιμος και πιο δεκτικός στις υποδείξεις μας.

  2. Κάνουμε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο μήπως η εποθετική συμπεριφορά οφείλεται σε κάποια ορμονική διαταραχή. Είναι σπάνιο, αλλά όχι απίθανο και κυρίως σχετίζεται με την κακής ποιότητας τροφή που δίνουμε στον σκύλο μας.

  3. Αν έχουμε περισσότερα από ένα σκυλιά, τα χωρίζουμε γιατί το ένα επηρεάζει το άλλο και υπερισχύει συνήθως το πιο επιθετικό το οποίο φοβίζει το άλλο. Τα ταΐζουμε χώρια και πάντα επιβλέπουμε το παιχνίδι τους.

  4. Καλυτερεύουμε το περιβάλλον τους. Τους δίνουμε περισσότερο χώρο και χρόνο για να ασκηθούν, να ικανοποιήσουν τα ένστικά τους όπως να παίρνουν μυρωδιές, και τους περιορίζουμε τις αιτίες που μπορεί να τα κάνουν να φοβούνται. Για παράδειγμα, ο σκύλος που δεν πάει καθημερινά βόλτα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει επιθετικός. Επίσης, ο σκύλος που κακοποιείται ή απειλείται συνεχώς από τον ιδιοκτήτη σίγουρα θα αμυνθεί με επίθεση.

5. Συμβουλευόμαστε εκπαιδευτή ή σύμβουλο συμπεριφοράς για επαγγελματική βοήθεια. Εμείς στο treat2treat βοηθάμε τον ιδιοκτήτη να επικοινωνήσει καλύτερα με τον σκύλο του, να βρει τι ενοχλεί τον σκύλο και πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα ώστε να καλυτερεύσει η ζωή και των δύο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s