Γιατί ξύνεται ο σκύλος μου;

Standard

scratchingdogΣχεδόν καθημερινά τα σκυλιά σταματάνε ότι κάνουν για να απολαύσουν ένα καλό ξύσιμο. Όταν γίνεται μια δυο φορές τη μέρα στο λαιμό, συνήθως είναι ακίνδυνο. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, αυτή η κίνηση κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Οι αιτίες που προκαλούν στον σκύλο ξύσιμο, μπορεί να είναι κάποια αλλεργία, το τσίμπημα από τσιμπούρι ή κάποια μόλυνση που προέρχεται από το νερό ή τη λάσπη ή ξηρότητα του δέρματος.

Δύο σπανιότερες αιτίες που προκαλούν φαγούρα μπορεί να είναι κάποιο νευρολογικό πρόβλημα που προέρχεται από κάποιο χτύπημα όπως επίσης και η ελλιπής έκθεση του σκύλου σε καθαρό αέρα και ήλιο. Το δέρμα τους αφυδατώνεται αφού ο οργανισμός δεν παίρνει βιταμίνες από το περιβάλλον και παραμένει κλεισμένος σε ένα χώρο συνεχώς.

Εμείς πρέπει να παρατηρήσουμε το σκύλο και τη συχνότητα που ξύνεται, να εντοπίσουμε το σημείο που τον ενοχλεί και να ψάξουμε για κοκκινίλες, πιτυρίδα, πληγές, ξηρότητα στο τρίχωμα. Η επίσκεψη στον κτηνίατρο επιβάλλεται όταν ο σκύλος ξύνεται επανειλλημένα ή έχει πληγές, καθώς εκείνος θα μας δώσει σωστή διάγνωση και οδηγίες θεραπείας.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αλοιφές, αντιβίωση και αν είναι κάτι πιο σοβαρό ο γιατρός προτείνει εξέταση αίματος και εκτεταμένους ελέγχους στο δέρμα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s