Ανακατεύθυνση συμπεριφοράς σκύλου

Standard

great_dane_torn_couchΟ σκύλος, όσο κατοικίδιο και μέλος της οικογένειας θέλουμε να γίνει, δεν παύει να είναι μέλος του ζωικού βασιλείου. Εχει ένστικτα, ανάγκες, αντιδράσεις που βασίζονται στα γονίδιά του, τα οποία διαμορφώνουν και τον χαρακτήρα του. Πολλές φορές η συμπεριφορά που αναγνωρίζουμε ως προβληματική έχει να κάνει με την ανάγκη των σκύλων να ικανοποιήσουν τα ένστικτά τους. Για παράδειγμα, ένα jack russell έχει στο DNA του την πληροφορία να κυνηγάει λαγούς, το golden retriever να κυνηγάει πάπιες και να κολυμπάει και το beagle να κάνει χιλιόμετρα ακολουθώντας μια μυρωδιά.

Όταν αποκτούμε ένα σκύλο έχει σίγουρα κάποια  χαρακτηριστικά της ράτσας του είτε σαν καθαρόαιμο είτε σαν ημίαιμο. Πριν αποφασίσουμε και διαλέξουμε τον σκύλο που θα γίνει το νέο μέλος της οικογένειας, πρέπει να λάβουμε υπόψην αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να ξέρουμε τι να περιμένουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Η αλήθεια είναι ότι αν δε δώσουμε εμείς κίνητρο στο σκύλο να ξεδώσει, θα βρει από μόνος του και συνήθως δεν είναι κάτι που μας αρέσει. Ας δούμε μερικούς τρόπους ανακατεύθυνσης της συμπεριφοράς του σκύλου:

  1. Όταν μασάει τα έπιπλα και τα αντικείμενα στο σπίτι, πρέπει να του δώσουμε εναλλακτική. Προφανώς δε βρίσκει κάτι άλλο να μασήσει και πρέπει να του δώσουμε εμείς τη λύση. Κόκκαλα, παιχνίδια για μάσημα, αντικείμενα που δε χρειαζόμαστε, πρέπει να είναι στη διάθεσή του συνεχώς.

  2. Στη βόλτα πρέπει να έχει χρόνο να τρέξει, να μυρίσει, να κυνηγήσει. Αλλιώς θα επιστρέψει σπίτι και θα το κάνει μέσα στο διαμέρισμα. Μπαλάκια, κλαδιά, παιχνίδια, άλλα σκυλιά, γυμναστική μαζί μας, είναι οι καλύτεροι τρόποι για να εκτονώνει την ενέργειά του και να μην την φέρνει μέσα στο σπίτι. Τα νευρικά σκυλιά, αυτά που είναι συνεχώς λαχανιασμένα, που δεν κάθονται ποτέ ήσυχα είναι τα σκυλιά που δεν έχουν κουραστεί στη βόλτα, που δεν έχουν γυμναστεί. Είναι σαν να έχετε ένα μικρό παιδί σε μια παιδική χαρά και το κρατάτε συνεχώς από το χέρι χωρίς να το αφήνετε να παίξει. Λογικό κι επόμενο το παιδί να αποκτήσει εκνευρισμό. Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να το κάνετε αυτό, ίσως δε θα πρέπει να αποκτήσετε ένα σκύλο υψηλής ενέργειας.

3. Δώστε στα κυνηγόσκυλα την ευκαιρία να μυρίσουν. Περίπατοι σε διαφορετικά μέρη, με νέες μυρωδιές, με διαφορετικές διαδρομές, θα κάνουν όσα σκυλιά έχουν σαν σημείο αναφοράς τη μύτη τους. Συνήθως αυτά τα σκυλιά δεν ενδιαφέρονται τόσο για να παίξουν με άλλα σκυλιά, οπότε θα γυρίσουν σπίτι χαρούμενα αφού έχουν πάρει νέες μυρωδιές.

  1. Tα σκυλιά εργασίας αγαπούν να κουβαλάνε αντικείμενα. Βαράκια από το σπίτι μας, μεγάλα κλαδιά από το πάρκο, ο,τιδήποτε με βάρος μπορεί να τα εκτονώσει και να τα κρατήσει απασχολημένα.

Αυτές και πολλές άλλες συμπεριφορές πρέπει να εντοπίζονται και κάθε ιδιοκτήτης να βρίσκει εναλλακτικές ώστε να είναι χαρούμενος ο σκύλος και κατ’ επέκταση εμείς. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι ο σκύλος αυτό που θέλει θα βρει τρόπο να το κάνει. Ο αγχωμένος σκύλος δεν θα ησυχάσει αν δεν εκτονώσει την ενέργειά του. Όμως, όταν δει ότι του παρέχουμε επιλογές για να το κάνει, χωρίς να είναι απαραίτητα οι πιο ταιριαστές στη ράτσα του (είναι δύσκολο να βάλουμε έναν σκύλο να κυνηγάει κουνέλια), θα το εκτιμήσει και θα προσαρμοστεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s