Ο σκύλος μου δεν είναι τέλειος. Ε, και;

Standard

Όταν αποκτούμε σκύλο έχουμε στο μυαλό μας μια εικόνα, πώς θέλουμε να μοιάζει, το χρώμα, το μέγεθος. Μερικές φορές το παρακάνουμε όμως. Θέλουμε να είναι από πολύ καλή γραμμή ράτσας, αναζητούμε το γενεαλογικό δέντρο, τα τρόπαια των προγόνων, μια τελειότητα που ξεφεύγει από τη λογική του έχουμε ένα ζώο συντροφιάς, ένα κατοικίδιο. Εκατοντάδες ευρώ ξοδεύονται για σκυλιά ράτσας, εκθέσεων, κυνηγιού, γεγονός που μεγαλώνει τα ποσοστά των αδέσποτων και της θνησιμότητάς τους. Τα καταφύγια και οι φιλοζωικές γεμίζουν ανησυχητικά χωρίς να βρίσκουν ανάλογο ρυθμό στις υιοθεσίες.

Αφού αποκτήσουμε σκύλο ξεκινάει συνήθως η εκπαίδευση. Σκυλιά στρατιωτάκια που θυμίζουν ρομπότ, που φοβούνται, που έχουν περάσει άσχημα μέχρι να μάθουν εντολές. Φωνές, ηλεκτρικά κολάρα, πνίχτες, έχουν χρησιμοποιηθεί για να γίνει ο σκύλος μηχανικό ον και όχι ένα χαρούμενο κατοικίδιο.
Οι σκύλοι με αναπηρία συγκινούν ελάχιστους. Δεν είναι για λύπηση, αλλά για μάθημα ζωής ότι μπορούν και θέλουν να τα καταφέρουν αν βρουν το κατάλληλο σπίτι που θα τους προσφέρει αγάπη. Ναι, ενδεχομένως τα κτηνιατρικά έξοδα να είναι παραπάνω ή η φροντίδα. Όμως δεν παύουν να χρειάζονται αγάπη και το κυριότερο, έχουν να δώσουν πολύ αγάπη, χαρά και παιχνίδι σε όποιον τα πάρει σπίτι μαζί του.

Δεν πειράζει και αν δεν έχει το τέλειο τρίχωμα, τα πιο όρθια αυτιά. Αν δεν είναι πολύ ψηλό ή αρκετά κανελί. Αν του λείπει το ένα μάτι ή το ένα πόδι. Αν δεν φέρνει πάντα το μπαλάκι ή αν δεν κάθεται πάντα στην πρώτη φορά. Δεν το θέλουμε για να το κάνουμε μηχανή γέννας και να πουλάμε τα κουτάβια του. Δεν το θέλουμε για να το χειροκροτούν σε κατάμεστες άιθουσες με άλλα αγχωμένα σκυλιά και άπειρο κόσμο να τα χαϊδεύει και να τα φωνάζει.

Ο σκύλος κάνει καλύτερη τη ζωή μας έτσι κι αλλιώς. Ερχεται σπίτι να μας δώσει χαρά, αγάπη και να γίνει μέλος της οικογένειας. Ας το δούμε κι εμείς έτσι και ας μην ανεβάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη τη στιγμή που αθώα κουτάβια και ενήλικα περιμένουν μάταια στα καταφύγια.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s