Ξεκάθαρα «όχι» σε πνίχτες και ηλεκτρικά κολάρα

Standard

No-Shock-CollarsΑν δε σας έχουν πείσει οι απαγορεύσεις από διάφορες χώρες και διεθνείς οργανισμούς ή οι φωτογραφίες που κατά καιρούς δείχνουν πληγωμένους λαιμούς σκύλων από κακή χρήση των κολάρων με καρφιά, εδώ στο treat2treat θα σας παρουσιάσουμε μερικούς απλούς λόγους για τους οποίους λέμε ξεκάθαρα ΟΧΙ στη χρήση τους.

  1. Ας ξεκινήσουμε με την περιγραφή του πνίχτη και του ηλεκτρικού κολάρου. Προκειμένου ο σκύλος να μην τραβάει στη βόλτα, χρησιμοποιείται ένα λουρί γύρω από το λαιμό του που έχει αιχμηρά αντικείμενα προς τη μεριά του δέρματος του σκύλου. Ή ένα άλλο όπου χτυπάει με ρεύμα τον σκύλο κάθε φορά που τραβάει. Αυτά πολύ περιληπτικά και συνοπτικά.

Αρα, γιατί να χρησιμοποιήσουμε βία σε κάτι που ο σκύλος αλλά και εμείς πρέπει να διασκεδάζουμε; Η βόλτα γίνεται για να ασκηθεί ο σκύλος, να επικοινωνήσει με άλλα σκυλιά και να κάνει τις ανάγκες του. Αν δεν μπορούμε να τον χειραγωγήσουμε, λύνουμε το πρόβλημα επικοινωνίας που έχουμε μαζί του.

  1. Ο πόνος επιφέρει φόβο. Όταν ο σκύλος φοβάται είναι λυπημένος. Ειδικά σε μεγαλόσωμα σκυλιά που είναι και καλοί σωματοφύλακες ο πνίχτης ή το ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να τα μεταλλάξει σε φοβισμένα πλάσματα, χωρίς αυτοπεποίθηση, χωρίς τη δυναμικότητα που τα χαρακτηρίζει. Αν δείτε σε πάρκα που παίζουν σκυλιά, θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πολύ νευρικά ή πολύ φοβισμένα. Αν ρωτήσετε τους ιδιοκτήτες, το μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τις μεθόδους του πνίχτη ή του ρεύματος για να τιθασεύσει το σκύλο του.

  2. Υπάρχουν τόσο καλύτεροι τρόποι για να μάθει ο σκύλος έγκαιρα και σωστά να μας ακολουθεί στη βόλτα. Καταρχήν πρέπει από κουτάβι να μπαίνει στη λογική να περπατάει δίπλα μας. Με τα κατάλληλα λουριά, με την αλλαγή στη φωνή μας, με τη διόρθωση στην πορεία του. Με τη δική μας επιμονή και θέληση, ο σκύλος δε θα χρειαστεί να υποστεί βία για να μάθει.

  3. Σίγουρα υπάρχουν επιθετικές συμπεριφορές που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όμως πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο. Δηλαδή ένα κυνηγόσκυλο ίσως να μην συνεχίσει να κυνηγάει με την ίδια αποτελεσματικότητα εάν συνδυάσει τη δραστηριότητα με φόβο ή πόνο. Σε λάθος χέρια, τα «εργαλεία» αυτά μπορεί να έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα. Επίσης, αλήθεια πιστεύει κάποιος λογικός άνθρωπος ότι ένα μικρόσωμο σκυλί πρέπει να τιθασευτεί με ρεύμα ή καρφιά; Ή ένα σκυλί με χαμηλή ενέργεια;

Στο σκύλο μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις λιγότερες βίαιες μεθόδους. Αν πρέπει, θέλει, και πιστεύει κάποιος ότι η βία φέρνει αποτελέσματα, καλό θα ήταν πρώτα να συμβουλευτεί έναν ειδικό για να μην προκαλέσει αμετάκλητη βλάβη στο σκύλο του.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s