Βλέπουμε τα σκυλιά σαν παιδιά μας;

Standard

Best-Dog-Breed-For-Children-1Προσωπικά, έχοντας χάσει 2 σκυλιά, η απάντηση είναι ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη. Σαν εκπαιδεύτρια σκύλων και ειδική στη συμπεριφορά τους, μπορώ να σας πω λίγο περισσότερα για την σχέση που αναπτύσσουν πολλοί ιδιοκτήτες με τα κατοικίδιά τους.

Αν αποκαλείτε τον εαυτό σας «μαμά» ή «μπαμπά», αν τους κάνετε πάρτι γενεθλίων, αν τους αγοράζετε δώρα κάθε φορά που ταξιδεύετε αλλά και τα Χριστούγεννα, αν αναφέρεστε στο σκύλο σας λέγοντας «το παιδί μου» και αν χρησιμοποιείτε πληθυντικό για να πείτε ότι «πήγαμε βόλτα», «φάγαμε ένα μπισκοτάκι», «τα κάναμε στο πάρκο», τότε ναι, ανήκετε στη μερίδα των ανθρώπων που έχουν βάλει τον σκύλο στην οικογένεια πολύ ψηλά, και του φέρονται σαν παιδί.

Γεγονός παρήγορο μπροστά στα εγκληματικές ιστορίες που συναντάμε καθημερινά με βασανισμούς και εγκαταλείψεις ζώων. Η αντίληψη ότι ένας σκύλος είναι παιδί βρίσκει απήχηση εξίσου σε μοναχικούς ανθρώπους ή ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά αλλά και σε οικογένειες με παιδιά. Μεσήλικες που έχουν μεγάλα παιδιά και δεν έχουν ποιον να φροντίσουν βλέπουν με μεγάλη χαρά έναν σκύλο σαν παιδί και ξέρουν ότι έχουν κάποιον να φροντίσουν και να κακομάθουν.

Σε πολλές παρέες η συζήτηση για τον σκύλο μπορεί να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και πολλές φορές παίρνει ο ένας φίλο τον άλλο να μάθει πώς είναι ο σκύλος σε περίπτωση που έχει αρρωστήσει ή δεν έχει φάει καλά.

Αλλα κοινά στοιχεία που έχουν οι γονείς παιδιών και σκύλων είναι ότι έχουν στο σαλόνι φωτογραφίες των παιδιών αλλά και των σκύλων τους, τρέχουν να προλάβουν να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο αλλά και να προλάβουν τη βόλτα του σκύλου, και φυσικά δεν μπορούν να αντισταθούν στα νάζια και τα παιχνίδια τους.

Σε πρώτη φάση είναι λογικό και θεμιτό. Ανοίγουμε την καρδιά και το σπίτι στα κατοικίδια για να τους χαρίσουμε αγάπη και καλή ζωή. Όμως δεν τους στερούμε την ιδιότητά τους σαν σκυλιά να εξασκήσουν τα ένστικτά τους, να τρέξουν, να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να μάθουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, τα πολλά γλυκά βλάπτουν την υγεάι των παιδιών. Για τα σκυλιά όμως είναι εντελώς απαγορευτικά σε κάθε περίπτωση.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s