8 λόγοι που κάνουν τον σκύλο να γρυλίζει

Standard

Όταν γρυλίζει ο σκύλος, επικοινωνεί μια ανάγκη που θέλει να ικανοποιήσει ο άνθρωπος. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κάνει για να προστατεύσει τον άνθρωπο από μια απειλή, ή ότι έχει γίνει επιθετικός, είναι συνήθως κάτι πιο απλό. Βέβαια, όταν ο σκύλος πετύχει τη συμπεριφορά που θέλει με το γρύλισμα, τότε θα το υιοθετήσει ως πάγια συμπεριφορά. Ας δούμε 8 πιθανές αιτίες που κάνουν τον σκύλο μας να βγάζει αυτόν τον ήχο για να εξηγήσουμε καλύτερα τις αντιδράσεις του.

 1. Πεινάει. Η τέλεια ευκαιρία για να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας είναι η ώρα του φαγητού. Τον μαθαίνουμε να μην πέφτει πάνω μας όταν κρατάμε το φαγητό, να μη γρυλίζει, γενικώς να συμπεριφέρεται καλά. Αν μας γρυλίσει για να του δώσουμε το φαγητό του πιο γρήγορα, τότε θα συνεχίσει να το κάνει.

 2. Θέλει τουαλέτα. Ενα κουτάβι, ή άρρωστο ή ηλικιωμένο σκυλί ενδέχεται να μην κρατιέται μέχρι την ώρα της βόλτας. Το γρύλισμα ίσως να είναι ένας τρόπος να δείξει ότι θέλει να βγει έξω. Στις ειδικές αυτές περιπτώσεις ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει πιο συχνές τις βόλτες του σκύλου για τουαλέτα.

 3. Προστατεύει το φαγητό του. Αυτό είναι ένα ένστικτο που έχει κάθε σκύλος. Προστατεύει το θήραμά του από κάτι που το απειλεί, στην συγκεκριμένη περίπτωση, εμάς τους ανθρώπους. Το σωστό είναι να σεβόμαστε τον σκύλο όταν τρώει. Να μην παίζουμε μαζί του ή με το φαγητό του και να μην απειλούμε ότι θα του το πάρουμε για να απολαύσει ήσυχος την αγαπημένη του συνήθεια.

 4. Φυλάει το παιχνίδι του για να μην του το πάρουμε. Ισχύει ότι περίπου και με το φαγητό. Καλό θα είναι να ξέρει την εντολή «Αστο», ώστε να αφήνει το παιχνίδι όταν του το ζητάμε, όπως και επίσης να του δίνουμε τα παιχνίδια σαν ανταμοιβή. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μπορούμε να πάρουμε από το σκύλο κάτι που έχει στο στόμα του και αν γρυλίζει, σημαίνει ότι μπορεί και να επιτεθεί αν συνεχίσουμε να θέλουμε να του το πάρουμε.

 5. Θέλει να κρύψει κάτι που δεν του ανήκει. Για παράδειγμα μία κάλτσα. Μην τον κυνηγήσετε αν τον δείτε να τρέχει με την κάλτσα, είναι πολύ πιθανό να σας γρυλίσει. Με λίγα μαθήματα υπακοής θα μπορείτε να τον φωνάξετε να έρθει κοντά σας και να αφήσει το αντικείμενο που έχει στο στόμα του.

 6. Φοβούνται το grooming. Πολλά σκυλιά αντιδρούν άσχημα όταν έρχεται η ώρα της περιποίησης. Αυτό διορθώνεται αν τους επιτρέψουμε να εξοικειωθούν νωρίς με την ιδέα ότι τους κόβουμε τα νύχια, τα χτενίζουμε με προσοχή πάντα για να μην τα τραυματίσουμε.

 7. Προστατεύεται από τον πόνο. Για παράδειγμα, αν ένα μέλος της οικογένειας έχει χτυπήσει τον σκύλο με παντόφλα και τον έχει πονέσει, ο σκύλος θα γρυλίζει κάθε φορά που θα βλέπει την παντόφλα. Αυτό συνήθως συμβαίνει και με τα παιδιά που κατά λάθος μπορεί να πάιξουν με το σκύλο και να τον πονέσουν και κάθε φορά μετά ο σκύλος να τα βλέπει και να γρυλίζει.

 8. Αν ο σκύλος γρυλίσει και ο άνθρωπος τρομαγμένος κάνει πίσω ή μια απότομη κίνηση, τότε ο σκύλος είναι πιθανό να το θεωρήσει παιχνίδι και να συνεχίσει να το κάνει. Πρέπει οπωσδήποτε να δείξουμε στο σκύλο ότι δεν είναι παιχνίδι γιατί ενδέχεται να γίνεται επιθετικός κάθε φορά που θα γρυλίζει και δε θα κάνουμε την κίνηση που έχει καταχωρήσει ως παιχνίδι.

Στείλτε μας απορίες στο treat2treat.com@gmail.com

Advertisements

7 thoughts on “8 λόγοι που κάνουν τον σκύλο να γρυλίζει

 1. Αγγελική

  Καλησπέρα!! Έχω ένα ιμιαιμο κοκερακι 3 μηνών περίπου και έχω το εξής πρόβλημα: εκεί που κάθεται στην αγκαλιά μου και παίζουμε με το παιχνίδι του ξαφνικά αρχίζει να με δαγκώνει δυνατά! Βγάζω φωνή, του λέω μη αλλά αυτό γρυλιζει και γαβγιζει και επιτίθεται! Εκείνη την στιγμή αναγκάζομαι να το δένω στο κρεβάτι του και τότε ηρεμει. Αλλά μετά όταν το λύσω ξανά πάλι τα ίδια! Τα παιδιά μου όταν περνούν από μπροστά της τα βουταει! Τι να κάνω για να το σταματήσω αυτό ??

  • Καλησπέρα και ευχαριστώ για την επικοινωνία.
   Χρειάζομαι λίγο περισσότερες πληροφορίες για την γενικότερη συμπεριφορά του σκύλου σας και την κοινωνικοποίησή του. Στείλτε μου εδώ σας παρακαλώ περισσότερα παραδείγματα ή στο treat2treat.com@gmail.com ή για πιο άμεσα αν χρησιμοποιείτε skype ή viber να μιλήσουμε..
   Ευχαριστώ και αναμένω νέα σας.

   • Αγγελική

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Βασικά την φαιδρα την έχω από 35ημερών. Είναι αρκετά αυταρχικη. Όταν θέλει κάτι γαβγιζει και δαγκώνει ότι βρει μπροστά της. Έχουμε κάνει το δεύτερο εμβόλιο και την βγάζω βόλτα κάθε μέρα αλλά δεν έχει ακόμα επαφή με άλλα σκυλιά αλλά με τους ξένους είναι πολύ φιλική!! Κάνει σαν τρελή όταν τρώμε και όταν της μιλάω γαβγιζει έντονα. Δεν ξέρω ακόμα τον τρόπο για να της δώσω να καταλάβει ότι αυτό που κάνει με ενοχλεί, με πονάει..

   • Γεια σας και πάλι. Οταν φωνάζουμε στο σκύλο για κάτι που έχει κάνει ή την στιγμή που ο ίδιος φωνάζει, είναι σαν να ενισχύουμε την συμπεριφορά του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μην του δίνετε σημασία εκείνη την ώρα, να καταλάβει με την αδιαφορία της στιγμής ότι δεν την αποδέχεστε όταν φωνάζει, γριλίζει ή κάνει κάτι που ξεπερνάει τα όρια. Τη στιγμή που θα σταματήσει την επιβραβεύετε. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αυτό για 1-2 μέρες και αν έχετε δυσκολία ή απορίες να μιλήσουμε πάλι;
    Ευχαριστώ και συγνώμη για την αργοπορία.

   • Αγγελική

    Ευχαριστώ πολύ και πάλι για την απάντηση! Ναι θα το κάνω αυτό.. Μια ερώτηση μόνο. Όταν κάθεται στην αγκαλιά μου και παίζει με το παιχνίδι της και στα εντελώς ξαφνικά αφήνει το παιχνίδι και αρπαζει το χέρι μου και το δαγκώνει τι κάνω εκείνη την στιγμή ?γιατί έχω προσπαθήσει να της πω μη, αου πονάει και αντί να σταματήσει γρυλιζει και δαγκώνει δυνατοτερα. Τότε αναγκαστικά την πιάνω και την δένω…

   • Την κατεβάζετε από την αγκαλιά. Γενικά η αγκαλιά τα κακομαθαίνει, τους δίνει μια ελευθερία που οδηγεί σε προβλήματα συμπεριφοράς, κυρίως να μην είναι ανεξάρτητα. Δηλαδή όταν βαριέται το παιχνίδι, πάει στη δεύτερη επιλογή, εσάς. Θα πρέπει να μην είστε η δεύτερη επιλογή της, αλλά ένα άλλο παιχνίδι.

   • Αγγελική

    Α μάλιστα!! Δεν το ήξερα αυτό!!! Ευχαριστώ πάρα πολύ! Θα κάνω ότι μου είπατε και εύχομαι να φτιάξουν τα πράγματα!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s