Πόσο λάθος είναι να πάρω μεγαλόσωμο σκύλο σε διαμέρισμα;

Standard

great_dane_torn_couchΔεν είναι λίγα τα μεγαλόσωμα σκυλιά που μεγαλώνουν σε διαμέρισμα. Μια βόλτα στα μεγάλα αστικά κέντρα το αποδεικνύει, καθώς βλέπουμε από Μολοσσούς,  Dog de Bordeaux, greyhounds, και άλλες μεγαλόσωμες ράτσες να κάνουν βόλτες με τους ιδιοκτήτες τους στα πεζοδρόμια.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν περνάνε τα μεγαλόσωμα σκυλιά καλά σε ένα διαμέρισμα. Η απάντηση είναι ναι, αν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις.

Η αλήθεια είναι πως όταν βλέπουμε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, σκεφτόμαστε ότι ανήκει καλύτερα σε ένα σπίτι με κήπο, αυλή, και ακόμη καλύτερα στην επαρχία. Αυτό ισχύει όταν ο σκύλος είναι υψηλής ενέργειας. Πολλοί μεγαλόσωμοι σκύλοι όμως είναι χαμηλής ενέργειας και αφού ενηλικιωθούν, θέλουν μόνο να είναι σπίτι μαζί με τους ανθρώπους, να κάνουν βόλτες και μετά να ξαπλώνουν. Μπορεί ο σκύλος να φαίνεται μεγάλος και έτοιμος για όλα, όμως στην πραγματικότητα θέλει απλά μια γωνίτσα (και λίγο παραπάνω) στον καναπέ σας.

Φυσικά, σαν κουτάβια έχουν ανεπτυγμένη δραστηριότητα και κάνουν όλες τις αταξίες που κάνουν τα σκυλιά στην ηλικία αυτή. Και θέλουν χρόνο, φροντίδα, εκπαίδευση και πολύ υπομονή. Μόλις γίνουν δύο χρονών, ηρεμούν και απλά θέλουν μεγάλες βόλτες.

Σκυλιά όπως τα Golden retriever, τα Border Collie, τα Dobermann, οι γερμανοί ποιμενικοί είναι ακατάλληλοι για διαμέρισμα, καθώς βρίσκονται στην κορυφή της ενεργητικότητας.

Το πιο βασικό είναι έχετε απαντήσεις σε κάποια βασικά ζητήματα που είναι απαραίτητα για να πετύχει η συμβίωση με ένα μεγαλόσωμο σκύλο:

  1. Εχει ασανσέρ η πολυκατοικία; Είναι απαραίτητο για να μετακινείται ο σκύλος. Μην ξεχνάτε πως ίσως λόγω ηλικίας ή κάποιου ατυχήματος να μην μπορεί να περπατήσει κάποια στιγμή της ζωής του.

  2. Εχετε χρόνο στη ζωή σας για να βγάζετε τον μεγαλόσωμο σκύλο σας να περπατάει τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα (κάθε μέρα);

  3. Πόσο δραστήριος είναι ο σκύλος; (αυτό θα το καταλάβετε από τη ράτσα ή τις ράτσες από όπου προέρχεται)

  4. Εχετε χώρο στο σπίτι για να ξαπλώνει χωρίς να παίρνει τον δικό σας χώρο; Χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα μαξιλάρι, ή μια γωνία.

Αν έχετε απαντήσεις για όλα αυτά, τότε η συμβίωση με έναν μεγαλόσωμο σκύλο θα πετύχει. Εξάλλου, δε θα είστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που ζείτε καλύτερα με έναν μεγαλόσωμο σκύλο, τον δικό σας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s