Γιατί τα σκυλιά που ζουν έξω δεν είναι χαρούμενα

Standard

ontheoutsideΠερπατώντας στο δρόμο συναντάμε σκυλιά που μένουν στο μπαλκόνι ή την αυλή ενός σπιτιού. Αποκλειστικά και μόνιμα, σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Αυτά τα σκυλιά ή θα κοιμούνται ή θα γαβγίζουν νευρικά, ή χειρότερα, θα περιμένουν στην πόρτα να τους ανοίξουν οι ιδιοκτήτες για να μπουν μέσα.

Η κατάσταση αυτή έρχεται σε ρήξη με τη φύση των σκύλων που είναι κοινωνικά όντα και όχι μοναχικά, αλλά και του λόγου για τον οποίο αρχικά κάποιος αποφάσισε να βάλει στη ζωή του έναν σκύλο. Και πριν σκεφτείτε τους σκύλους φύλακες, θυμηθείτε πόσα κανίς μένουν έξω αλλά και το ότι ο φύλακας πρέπει να μένει στο σπίτι για καλύτερη ασφάλεια.

Οταν με ρωτάνε οι άνθρωποι τι σκύλο να αποκτήσουν, η πρώτη ερώτηση που κάνω είναι πού μένουν και πού σκέφτονται να μένει ο σκύλος. Εκείνοι που μου απαντούν ότι δεν έχουν χώρο, ή σιχαίνονται την τρίχα, φοβούνται τις ζημιές και θα τον έχουν στην αυλή, παίρνουν την δική μου απάντηση ότι καλύτερα να μην προβούν σε κάποια κίνηση.

Πολλά σκυλιά που μένουν έξω, κάποια στιγμή, το σκάνε από τα αφεντικά τους, ψάχνοντας καλύτερη ζωή. Ή τα εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες επειδή γαβγίζουν και ενοχλούν τους γείτονες αλλά και τους ίδιους. Δύσκολο να το φανταστεί κανείς αλλά τα αμέτρητα αδέσποτα, κυρίως αυτά που είναι πάνω από 1 έτους, το επιβεβαιώνουν.

Τα οφέλη του να υπάρχει ένας σκύλος στη ζωή μας είναι αμέτρητα: συντροφιά, αγάπη, προστασία είναι μόνο μερικά από αυτά. Και είναι εκπληκτική η διαδικασία του να βλέπεις έναν σκύλο να ενηλικιώνεται και να εντάσσεται στο πρόγραμμά μας, όσο απαιτητικό κι αν είναι. Ο σκύλος, από τη στιγμή που μένει μαζί μας, γίνεται παντοτινός σύντροφος και αυτό που λέμε, ο πιο πιστός μας φίλος.

Επιπλέον, ακόμη και η βασική ασφάλεια που μπορεί να μας προσφέρει ένας σκύλος, εξανεμίζεται όταν μένει μόνιμα έξω, γιατί γαβγίζει συνέχεια για το παραμικρό, ακόμα και όταν περνάει ένας ποδηλάτης.

Η συμπεριφορά ένος σκύλου επηρεάζεται αρνητικά όταν μένει έξω. Βαριέται, νιώθει μοναξιά και αναπτύσσει μια σειρά από προβληματικές συνήθειες: Σκάβει για να εκτονωθεί, κάνει ζημιές, γαβγίζει συνεχώς, δεν έχει αυτοπεποίθηση, κοινωνικοποιείται δύσκολα και συχνά είναι επιθετικός. Το χειρότερο απ’ όλα είναι το άγχος του για το πότε θα τον βάλουμε μέσα.

Αν έχετε αλλεργίες, αν εκτιμάτε περισσότερο το χαλί από τον σκύλο, αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι για έναν σκύλο, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείτε πριν αποκτήσετε σκύλο. Το λέω συχνά και σε πολλούς ανθρώπους πως όταν βάλουμε κανονικά στη ζωή μας έναν σκύλο, τότε καταλαβαίνουμε πόσο φανταστική είναι η ζωή τους. Παράλληλα, οι αλλιεργιολόγοι και οι εκπαιδευτές και οι ειδικοί στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των σκύλων μπορούν να βοηθήσουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s