5 λόγοι που αντιπαθεί ο σκύλος μας το κλουβί εκπαίδευσης

Standard

cd79f2f6-ab75-42c0-8d3f-bbb98889001f_1024x1024-e1390335927813Το κλουβί εκπαίδευσης βοηθάει πολύ στο να μάθουμε τον σκύλο μας να εκτιμάει το χώρο του, να ξεπερνάει το άγχος αποχωρισμού και είναι ένας διαφορετικός χώρος για να ξεκουράζεται από το συνηθισμένο κρεβάτι του. Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες ξεπερνούν το σύνδρομο της φυλακής, δηλαδή ότι επειδή το κλουβί έχει κάγκελα είναι σαν να φυλακίζουμε τον σκύλο μας και δημιουργείται και σε εμάς τους ίδιους υποσυνείδητα ότι οδηγούμε τον σκύλο κάπου δυσάρεστα. Ας δούμε τα λάθη που κάνουμε και αποτυγχάνει η εκπαίδευση στο κλουβί. Μικρά και διορθώσιμα ώστε να αναστρέψουν την προκατάληψη του σκύλου μας απέναντί τους.

1. Βάζουμε τον σκύλο στο κλουβί με φωνές, κάνοντάς τον να νομίζει ότι είναι τιμωρία. Φυσικά και δεν θα θέλει να ξαναμπεί γιατί το έχει συνδυάσει με κάτι άσχημο, όπως η κακή μας διάθεση και τα νεύρα. Πρέπει να τον ενθαρρύνουμε να μπει και μόλις βολευτεί να τον επιβραβεύσουμε με μια γευστική λιχουδιά ή ένα ενδιαφέρον παιχνίδι.

2. Δεν έχουμε διαμορφώσει το χώρο στο κλουβί κατάλληλα, έτσι ώστε να είναι ευχάριστος. Χρειάζεται νερό, παιχνίδια και ένα χαλάκι, πετσέτα ή κάτι για να μην κρυώνει. Αν είναι χαλαρός ο σκύλος στο χώρο που τον αφήνουμε και δε νιώθει κάτι δυσάρεστο, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τον συμπαθήσει.

3. Χρησιμοποιούμε το κλουβί σπάνια ή μόνο όταν φεύγουμε από το σπίτι. Ο σκύλος δεν μπορεί να το συνηθίσει αν δεν το χρησιμοποιεί συχνά. Δεν χρειάζεται να βάζουμε τον σκύλο στο κλουβί μόνο όταν φεύγουμε γιατί έτσι μπορεί να μεγαλώσει το άγχος αποχωρισμού του. Όταν είμαστε μέσα στο σπίτι μπορούμε να τον βάλουμε για λίγη ώρα και σε ανύποπτες στιγμές και χωρίς να έχει γίνει κάτι άσχημο, μπορούμε να το επαναλαμβάνουμε.

4. Το κλουβί είναι πολύ μικρό και δεν χωράει ο σκύλος μας. Σκεφτείτε τον εαυτό σας σε μια καρέκλα άβολη ή σε ένα κρεβάτι όπου κρέμονται τα πόδια σας. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη η αίσθηση και το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους που θέλουν να απλώσουν τα πόδια τους, να γυρίσουν γύρω από τον εαυτό τους και γενικά να είναι άνετος. Επιλέξτε λοιπόν κλουβί σύμφωνα με το μέγεθος του σκύλου σας.

5. Το κλουβί είναι τοποθετημένο μακριά από εμάς. Αν αφήσουμε τον σκύλο μας σε ένα κλουβί όπου δεν μας βλέπει, κυρίως τις πρώτες φορές, θα του δημιουργήσουμε δυσφορία και την αίσθηση ότι τον ξεκόβουμε. Πρέπει να το τοποθετήσουμε όπου είμαστε και εμείς και φυσικά να το μετακινούμε. Στο σαλόνι, στην κουζίνα, στο μπαλκόνι, όπου καθόμαστε κι εμείς τη στιγμή που τον τοποθετούμε μέσα.

Ο σκύλος δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά από ένα ξύλινο σπίτι και ένα κλουβί. Το μόνο που χρειάζεται είναι να νιώθει ασφαλής και περιτριγυρισμένος από την αγάπη μας. Αν πετύχουμε και τη σωστή στιγμή ώστε να τον βάλουμε στο κλουβί χωρίς να φαίνεται σαν τιμωρία, τότε έχουμε πολλές πιθανότητες ο σκύλος να το αγαπήσει και στο τέλος να ζητάει από μόνος του να πάει εκεί να ξεκουραστεί.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s