6 μαθήματα που παίρνουμε από τα ζώα μας

Standard

4thoctoberΣήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Μετά από δύο υπέροχα σκυλιά που πέρασαν από τη ζωή μου και δεκάδες άλλους μαθητές μου, προσπάθησα να μαζέψω σε λίγες λέξεις τα μαθήματα που μας δίνουν και πόσο καλύτερους ανθρώπους μας κάνει η ζωή μαζί τους.

Μας μαθαίνουν τι σημαίνει αγάπη χωρίς όρους. Μας αγαπούν έτσι κι αλλιώς και χαίρονται κάθε φορά που μας βλέπουν. Εστω κι αν ήταν πριν πέντε λεπτά. Δε μετράνε το φαγητό, τις βόλτες, τις φωνές, τις ώρες που τα αφήνουμε μόνα τους. Είμαστε ο άνθρωπός τους. Τρώνε, πίνουν, κάνουν την ανάγκη τους όποτε το αποφασίσουμε εμείς. Αρα, η επιβίωσή τους εξαρτάται καθαρά από εμάς και έχουμε την πλήρη ευθύνη να τα έχουμε υγιή, ασφαλή και χαρούμενα. Βρίσκουν ευτυχία και ανταποδίδουν με απεριόριστη αγάπη στην παραμικρή κίνηση που θα κάνουμε γι αυτά. Ας πούμε, ένα κομμάτι ζαμπόν μπορεί να τα κάνει να χοροπηδάνε και να στριφογυρνάνε. Δεν είναι το ζαμπόν, είναι η ικανοποίηση ότι ο άνθρωπός τους τους έκανε ένα δώρο.

Τέλος, δυστυχώς, μας μαθαίνουν την απώλεια. Δύο χρονιά χωρίς την Ρόζα και τρία χωρίς τον Μπόνο ομολογώ ότι δεν υπάρχει μέρα που να περάσει χωρίς να τα σκεφτώ και να ρίξω έναν αναστεναγμό. Αυτό το άδειασμα που νιώθουμε και ο πόνος που δεν το καταλαβαίνουμε στην αρχή αλλά όταν περνάνε οι εβδομάδες και οι μήνες και δεν ακούμε νύχια στο πάτωμα, δε βλέπουμε τον ζητιάνο στο τραπέζι, χτυπάει κουδούνι και δε γαβγίζει κανείς.

Γιορτάστε το σήμερα με τα ζώα σας, δώστε τους κάτι που τους αρέσει πολύ για φαγητό, πάρτε τους ένα καινούριο παιχνίδι, βγάλτε τα μια μεγάλη βόλτα, περάστε τη μέρα μαζί τους.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s